När William Lehmus började arbeta som affärsutvecklare på Science park i Aneby för tre år sedan blev han positivt överraskad.

Williams tre bästa tips för att utveckla sitt företag

1. Våga berätta

Prata om din idé med vänner och bekanta och få feedback innan du drar ..

Williams tre bästa tips för att utveckla sitt företag

1. Våga berätta

Prata om din idé med vänner och bekanta och få feedback innan du drar igång. Det är skillnad på en idé och en affärsidé. Ibland möter man de som har en bra idé men de har inte affären bakom sig.

2. Var inte rädd för hjälp

Ta hjälp med rådgivning från Professionella och innovationsfrämjande organisationer.

3. Ställ dig själv frågor

Se din produkt från den tilltänkta kundens synvinkel. Vem är kunden, vad har hen för behov och hur löser din produkt eller tjänst det behovet? Varför är din produkt bättre eller annorlunda än konkurrentens, och vad är din skina sellingpoints?

— Det har imponerat mig sedan jag började här: Alla pratar så väldigt gott om Aneby, och det gör man även utanför kommunen.

Förra året startade totalt 43 nya företag i Aneby kommun. Av dessa var åtta företag aktiebolag och 35 enskilda firmor. Det är det högsta antalet nystartade företag på tre år, berättar William Lehmus.

Annons

— Det beror på helheten. Det går väldigt bra för Aneby, och jag skulle säga att det är en positiv cirkel. När människor pratar positivt upplever man det positivt.

Finns unika företag

Varje år sammanfattar Svenskt näringsliv företagares och kommunens attityder till kommunen, och William Lehmus berättar att år 2016 fick Aneby det högst sammanfattade omdömet på nio år.

Han menar att det är ett tecken på Anebys framåtanda. Lehmus berättar om lokala företag som sysslar med saker som tillverkning av diselpumpar, exportering av lökar och träning av narkotikahundar.

— De som arbetar här är kluriga och vill utvecklas. Vi har en del unika företag som man inte hittar på andra ställen, säger han.

Dessutom, menar han, är Aneby en liten kommun med snabba kommunikationsvägar och har politiker som är lyhörda för företagarens förslag.

— Vi har livskraftiga företag som finns i kommunen. Aneby har länge haft en positiv attityd, säger William Lehmus.