Direktionen för Höglandets räddningstjänstförbund hade under onsdagens sammanträde i Nässjö stadshus. En av punkterna på agendan var branden på Vitalagatan i Vetlanda. Uppdraget att informera och ge en analys av händelsen hade Thomas Ljunggren. Han var även mycket tidigt på plats vid tidpunkten för branden på fredagskvällen den 16 februari.

— Det var en omfattande redan från början. Vår första uppgift var att ta reda på om det fanns personer kvar i byggnaden och det tog en liten stund att reda ut. När alla kommit ut, bland annat efter att en person knackat på ett fönster där en boende fanns, kunde vi inrikta oss på själva släckningsarbetet, säger Ljunggren.

Branden eskalerade

Redan tidigt fick brandmännen god effekt i släckningsarbetet. Man fick kontroll över de öppna lågorna. Senare eskalerade dock branden igen.

— Det började brinna på flera olika ställen i våningsplanet där branden startade. Det började även brinna genom taket och senare också i källaren, berättar Ljunggren.

Fokus i detta skede var att inte branden skulle ta sig i den närliggande matbutiken Willys.

— Avståndet till Willys är cirka fem meter och det är ju också en träbyggnad. Vår primära uppgift var att den eldhärjade fastigheten inte skulle rasa. Vi var länge oroliga att elden skulle nå Willys, inte minst när vi såg att branden spred sig snabbt, säger Ljunggren.

Stort gnistregn

Annons

Räddningsinsatsen lyckades. Branden nådde inte som bekant Willys. Under hela insatsen var tillgången till vatten god, bland annat tog man utöver från brandpostnätet vatten från Vetlandabäcken.

— Däremot var det en kraftig röklukt som gjorde att Willys fick stänga av sin ventilation och man tog också beslutet att stänga butiken tidigare på kvällen, säger Ljunggren.

Branden medförde också ett relativt omfattande gnistregn, vilket också spädde på farhågan om att elden skulle sprida sig till närliggande fastigheter.

— Vi visste ju exempelvis att det fanns en del presenningar vid nybygget på Spinnaren. Även detta klarade sig, säger Ljunggren.

Insats fick beröm

Ytterligare för att säkerställa insatsen var tio man i beredskap, utöver de 50 man som arbetade med släckningsarbetet, om branden skulle sprida sig. Insatsen från de deltagande kårerna och ledningen fick beröm av Anders Karlgren (M) som är ordförande i direktionen.

— Det var ett snabbt ingripande, redan efter fyra minuter var brandmän på plats. Det hade givetvis stor betydelse för utgången, säger han.

Thomas Ljunggren kan konstatera att branden medförde stora skador, men att man ändå lyckades med uppdraget, att behålla fastigheten intakt.

— Polisen jobbar vidare med att utreda brandorsaken och det pågår som bekant en mordbrandsutredning. Vi kommer också att göra en egen utredning av vår insats, säger han.