SPEEDWAY Stora delar av svensk speedways framtid och delar av Danmarks har varit på plats i Vetlanda under veckan under ett par dagars träningsläger på Motorstadion.

Lägret avslutades i vanlig under torsdagen med lagtävlingen Smålandsvillan Par Open, som dock fick avbrytas på grund av banans skick.

– Det var lite synd men det var ett klokt beslut. Man ska inte sätta ödet på spel, säger Filip Hjelmland.

Mariannelundskillen är nyligen hemkommen från Finland där han körde NM förra helgen tillsammans med Elit Vetlandas Alexander Woentin bland annat.

Och redan nästa helg väntar ett nytt stort mästerskap för ungdomarna. Då avgörs Ungdoms–EM i Danmark.

– Det ska bli kul att åka till Danmark. Jag siktar på att vara på pallen men man måste nog ha lite tur också för att kunna vinna, säger Filip Hjelmland.

Annons

Även Alexander Woentin hoppas på fina placeringar i Danmark. Men han varnar samtidigt för att det kommer att bli tufft att möta alla talangfulla danskar på deras hemmaplan.

– Min målsättning är att gå till final. Men danskarna kommer nog bli riktigt svåra att ha att göra med där, säger han.

Både Woentin och Hjelmland har en stark säsong bakom sig och duon visade under de heat de hann köra under torsdagen att formen ser ut att sitta i.

– Säsongen har börjat riktigt bra för min del och det är bara att hoppas att det håller i sig, säger Alexander Woentin.

Även Hjelmland är innte på samma spår.

– Jag är riktigt nöjd med min säsong så här långt. Det har gått bra både i laget (Dackarna) och i de individuella tävlingarna, säger han.

Hjelmland har erfarenhet från att köra i Danmark sedan tidigare då han har varit med på ett par tävlingar där under säsongen – även om det inte har varit på just EM–banan.

– Det är i Danmark de bästa förarna finns och ska man utvecklas är det där man ska åka, förklarar Hjelmland, som gör sin sista säsong på 80cc.

Nästa år är det stor cykel som gäller i stället för Mariannelundskillen.

– Jag ska börja testa lite på stor cykel sen i höst efter SM. Men jag lägger fullt fokus på den här säsongen först.