– Det känns nervöst att visa filmen för Ydreborna. Jag är själv uppvuxen i bygden och återvänder gärna hem, säger Malla Grapengiesser, som gjort filmen tillsammans med Per Bifrost och Alexander Rynéus.

– De flesta filmer utspelas i städer. Vi vill med Händelser i Ydre ge landsbygden en röst. Det finns en lojalitet och solidaritet i små landsortskommuner som i sig inger hopp inför framtiden.

Den nya, svenska dokumentära dramakomedin hade nyligen världspremiär på Köpenhamns stora filmfestival och den fick ett varmt mottagande av de erfarna cineasterna i salongen.

– Vi fick flera bra recensioner. Det var riktigt roligt, samtidigt blev vi stärkta inför lanseringen av Händelser i Ydre i Sverige och de planerade visningarna på biografer runt om i landet framöver.

Grapengiesser, Bifrost och Rynéus har arbetat i fem år med sin Ydrefilm som tar med biopubliken på en filmisk resa med skapelsemyter, sagor och vardagsrealism i en kommun vid sidan av E4:an och stambanan.

När kommunalrådet Sven-Inge Karlsson personligen åker hem till nyblivna föräldrar i Ydre för att gratulera är förstås filmarna med. I en avfolkningskommun är varje ny liten medborgare oändligt välkommen till världen och en viktig händelse för de styrande i kommunhuset.

– För en liten kommun är befolkningssiffrorna av avgörande betydelse. Det är en fråga om överlevnad. Glädjande nog ökar just nu befolkningen i Ydre, säger Malla Grapengiesser.

Annons

Fredagen den 13 april får Händelser i Ydre Sverigepremiär vid en visning på Kulturverkstan med regissörerna och specialinbjudna gäster på plats.

Även lördag och söndag blir det föreställningar på bion i Österbymo för den som är nyfiken på Malla Grapengiessers Ydrefilm.