– Jättekul att vår film lyfts fram på det viset av Sveriges television. De hörde av sig och förklarade att de absolut ville visa Händelser i Ydre före valet, berättar Malla Grapengiesser och tillägger med ett skratt.

– Självklart kommer jag att bänka mig framför tv:n när vår film nu når tv-publiken.

För dem som sedan länge ledsnat på ångtelevisionens tablåsändningar går det alldeles utmärkt att när det passar titta på Händelser i Ydre på SVT Play där den redan idag är tillgänglig.

– Jag vet inte riktigt hur länge den kommer att ligga ute på SVT Play. Men det bli ett bra tag, tror jag, säger Malla Grapengiesser.

Händelser i Ydre är nära 90 minuter lång. SVT:s version är betydligt kortare. 58 minuter.

– Vi hoppas att vår ursprungliga filmversion ska fortsätta visas på biograferna. Senaste tiden har filmen hittat till biografer både på små och stora orter - och alla de gånger vi varit med själva har vi fått väldigt positiv respons. Samtidigt har innehållet öppnat för en intressant diskussion om hur det är bo och verka på landsbygden, säger Malla Grapengiesser.

Små och stora ögonblick i en landsortkommun skildras i Händelser i Ydre, som är en dokumentär dramakomedi gjord av Malla Grapengiesser, Per Bifrost och Alexander Rynéus.

Filmen hade Sverigepremiär i Österbymo den 13 april och har därefter nått en stor biopublik i Sverige.

Annons

LÄS MER: Premiärvisning av ny film om Ydre

LÄS MER: Ydre lyfts i hyllad dokumentär