– Hjälp oss att spara vatten, lyder kommunens uppmaning till invånare, fritidshusägare, företagare och andra verksamma i kommunen.

Det varma vädret i maj och juni gör att vattennivåerna sjunker. Bevattningsförbud har ännu inte införts i kommunen, men det kan bli aktuellt längre fram om inte vattenförbrukningen minskas. För att vattnet ska räcka uppmanar kommunen, via sin hemsida, nu till minskad vattenanvändning.

Kommunen ger samtidigt exempel på hur vatten kan sparas. Som exempel nämner man att det i snitt förbrukas 36 liter varmvatten vid en tre minuter lång dusch, jämfört med cirka 120 liter varmvatten vid en tio-minuters dusch. Att stänga av vattenkranen, mellan sköljningarna, vid tandborstning är ett annat tips.

Disk- och tvättmaskiner bör fyllas och köras på eko-program, enligt kommunens rekommendationer om minskad vattenförbrukning. Det nämns också att det vid handdisk är bättre att använda en diskbalja, än att diska under rinnande vatten.

Vatten kan också sparas genom att snålspolande toaletter installeras och snålspolande kran- och duschmunstycken monteras, tipsar kommunen vidare.

Invånare, företagare och fritidshusägare uppmanas att inte fylla pooler och badtunnor med dricksvatten. Vidare ges till exempel en uppmaning om att samla regnvatten att vattna med.