Bornholms berglopp är ett av Danmarks vackraste och tuffaste cykelrace. Tävlingen lockar hundratals cyklister från hemmanationen och dess grannländer.

IFK Österbymo återfanns i helgen med tolv deltagare på startlinjen i det 12,3 mil långa loppet i kuperad terräng på turistparadiset mitt i Östersjön.

– Bornholm är välförtjänt känt för att vara cykelvänligt och även om man inte tror det så finns det faktiskt en del uppförslut på ön för den som vill ha utmaningar, säger Johan Kastensson.

– Born Fondo går på landsväg med krävande körning i många backar.

– Jag är mycket nöjd med min insats. Vi var två från IFK Österbymo som låg i andra klungan under slutet av loppet och höll oss väl framme i spurten före målgången.

Johan Kastensson blev bäste svensk i tävlingen med en elfteplats. Han kom i mål på tiden 3.38.39 och slog därmed klubbkamraten och trettondeplacerade Jacob Nyström med fyra sekunder.

I damklassen kom Hanna Gunnarsson på sjätte plats på tiden 4.12.41.

– Hon gjorde ett riktigt starkt lopp, säger Johan Kastensson.

IFK Österbymo har ett flertal tävlingsåkare och elitmotionärer i sina led. Klubbens aktiva brukar ofta återfinnas högt upp i resultatlistan i små och stora tävlingar.

– Vi var tjugo personer från klubben som åkte över till Bornholm i helgen och av dem var det tolv som deltog i Born Fondo. Samtliga genomförde tävlingen på ett utmärkt utifrån de mål man hade, säger Johan Kastensson.

Annons

Årets herrsegrare i Bornholms traditionella bergslopp blev Morten Vougt Laustsen, Danmark, på tiden 3.26.21. Damklassen vanns av Heidi Ahrenkiel Walther, Danmark, på 3.44.06.