Närmare 40 000 besökare väntas komma till Svenska Mässan i Göteborg för att följa de 500 tävlande, från hela Europa, som konkurrerar i 35 skilda yrken.

Bland flygplanstekniker, målare, florister och webbdesigners återfinns Lovisa Petri, från Sprengsboda gård mellan Svinhult och Österbymo.

Detta är första gången Sverige står som arrangör och det sporrar helt klart de 31 svenska deltagarna i yrkeslandslaget extra mycket.

— Jag håller på att packa just nu, berättar Lovisa på måndagsförmiddagen.

— Jag har varit hemma och tränat på heltid i en och en halv månad inför tävlingen. Min familj är nog lite trött på mig efter alla behandlingar de varit med om.

Fast den tröttheten är nog inte särskilt allvarlig i så fall. Familj och vänner är rejält taggade och backar upp på plats i Göteborg.

— De har till och med tryckt upp fina tröjor som det står ”Heja Lovisa” på, 17 stycken blir de allt som allt, säger Lovisa.

Lovisa har rutin

Yrkes-EM är öppet för deltagare som gått en yrkesutbildning och är under 25 år. Med sina 24 år är Lovisa äldst i det svenska yrkeslandslaget. Med medaljer i SM och VM tillhör hon också tävlingens mer meriterade.

För att kunna delta i EM har Lovisa tagit ledigt från jobbet.

— Jag arbetar för ett norskt rederi med nybyggda båtar. Om somrarna blir det kryssningar i Medelhavet och om vintrarna Baltikum–Norge. Det blir mycket massage, pedikyr och manikyr.

Annons

Inför Yrkes-VM i tyska Leipzig 2013 tränade Lovisa på heltid i tre månader och hon är tacksam för att nu ha den erfarenheten med sig i bagaget.

— Men momenten i EM skiljer sig lite från dem i VM. Det blir exempelvis två ansiktsbehandlingar där vårt bemötande gentemot kunden bedöms, liksom ergonomin och om vi fått bort all make up eller peeling.

Microneedling är ett annat moment, där används små nålar för att djupbehandla huden med olika preparat. Till det kommer kroppsbehandling, scrub och mask.

— För make up och nail art har vi tilldelats ett tema som denna gång är Isprinsessa. Modellerna möter vi inte förrän i samma ögonblick som det tävlingsmomentet startar.

Tränaren hon har inför EM är också domare i tävlingen, men får inte bedöma Lovisa.

Spänning hela vägen

Inför EM har hela yrkeslandslaget varit samlat. Tillsammans har landslagsmedlemmarna då fått både mediaträning och mental träning.

— Vi är ett lag och stöttar varandra men tävlar individuellt, förklarar Lovisa.

Under Yrkes-EM kan publiken följa de tävlande på bara några meters håll under alla avgörande moment. Parallellt pågår en hel mässa med prova på-aktiviteter och utbildningsanordnare och arbetsgivare som presenterar sig.

— Först på onsdag får vi tillträde till mässan för att se hur lokalerna är ordnade. Efter sista tävlingsmomentet på lördag är det ett dygns väntan innan galan då vi får veta vilka som tar medaljerna.

De tävlande får inte veta hur de klarat sig i bedömningarna i förväg. I somliga grenar är det ändå mer uppenbart än det är för de elva tävlande i hudvård.

Lovisa har sin strategi klar:

— Jag tänker fokusera på det jag själv gör och tänka mindre på hur de andra presterar.