Under fyra dagar, 30 oktober till 2 november, äger kulturfestivalen rum. Totalt är det 10 kommuner som deltar i årets upplaga.

FAKTA: Smålands kulturfestival

Deltagande kommuner är: Eksjö, Vetlanda, Sävsjö, Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Alvesta, Vä..

FAKTA: Smålands kulturfestival

Deltagande kommuner är: Eksjö, Vetlanda, Sävsjö, Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Alvesta, Växjö, Vimmerby och Ljungby.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Eksjö kommun, Eksjö stadshotell, Eksjö bokhandel, KAIM och Emilkraften i Mariannelund, Pensionat Solhöjden och föreningen Kristallen i Bruzaholm.

– Det är roligt att se att intresset sprider och växer sig så stort. Mina ledord är samverkan och kvalitet. Jag vill knyta ihop Småland och lyfta fram de små orterna på landsbygden, berättar Susanne Rydén som är projektledare och konstnärligt ansvarig för Smålands kulturfestival.

Susanne Rydén berättar att tanken är att besökare ska åka över kommungränserna och ta del av de olika upplevelserna som kommer erbjudas.

Höstlovslediga barn

Annons

Programmet kommer att förläggas i Eksjö, Bruzaholm och Mariannelund. Fokus under första dagen kommer att vara på höstlovslediga barn, med föräldrar och mor- och farföräldrar.

På Eksjö stadshotell kommer Romeo & Julia kören att framföra en föreställning. I Mariannelund är det många barnaktiviteter i Barnfilmbyn. Vid Kristallen i Bruzaholm står Bastardus Sans för en eldig och cirkusinspirerad föreställning.

– Det är fantastiskt roligt att kulturfestivalen kommer hit. Det var självklart att vi skulle vara med. Det är positivt ur ett barnperspektiv. Då det är program som riktar sig till barn, vuxna och äldre som kan se och lyssna tillsammans, säger Johan Gärskog, kulturchef i Eksjö kommun.

Författarskap i fokus

Temat för årets festival är författarskap. Det märks bland annat i den utställning som kommer att visas i konsthall Betel i Mariannelund. Fotograf Mikael Brannäs visar sina författarporträtt.

På biografen i Mariannelund kommer Regionteatern Växjö visa revyföreställningen ”Helt enkelt” med texter och sånger av Tage Danielsson. Eksjö bokhandel får besök av författaren Katarina von Bredow.

– Festivalavslutningen blir helt unik med New Tide Orquesta och Pianorquestra. Den kommer att ha något för alla och framförs i Olsbergs arena. Smålands kulturfestival hålls på hösten för att visas att Småland finns kvar även efter sommaren, säger Susanne Rydén.