– Och redan står fyra-fem kommuner till och knackar på dörren. Inför 2015 kommer vi behöva se över både form och organisation, säger initiativtagaren Susanne Rydén.

Fakta: Kulturfestivalens mål

Från hemsidan: Smålands Kulturfestival vill öppna nya dörrar, bjuda in till tidigare låsta ru..

Fakta: Kulturfestivalens mål

Från hemsidan: Smålands Kulturfestival vill öppna nya dörrar, bjuda in till tidigare låsta rum och berätta deras historia, ge fler chansen att upptäcka kulturens inneboende kraft. När konstformer möts skapas nya uttryck och kontaktytor mellan människor med skiftande bakgrund och från olika generationer.

Barock- och renässanssångerskan från Hjärtlanda med hela världen som arbetsplats bar på en mängd idéer om hur kultur i olika uttrycksformer skulle kunna komma landsbygden närmare. Småland blev det självklara valet när tankarna skulle prövas.

I egenskap av projektledare och konstnärlig ledare är hon nu sysselsatt på heltid i arbetet med planering, finansiering och marknadsföring av den tredje festivalen, 30 oktober-2 november i höst.

Det egna sjungandet får numera stå tillbaka. ”I mån av tid” försöker Susanne Rydén ändå ha ett par större projekt varje år, vid sidan av uppgifterna som vice preses i Kungliga musikaliska akademien, coach på Operan i Göteborg och undervisning på Musikhögskolan och Operahögskolan.

Festivalcentrum

Annons

Så här års är fritidshuset i hembyn basen för hela verksamheten. Omgiven av skönaste sommargrönska putsas det på alla programpunkter som under kulturfestivalen ska lysa upp i höstmörkret.

– Sitter gärna här på verandan några tidiga morgontimmar före frukost, berättar Susanne över dagens första mugg med kaffe och smörgås.

Bara för någon vecka sedan anlände den färdiga reklamflyern från trycket.

Från Huskvarna i norr till Huseby i söder sträcker sig kartan över medverkande företag, föreningar och institutioner. Från städerna Växjö och Vimmerby till byarna Asa och Ör är storleken på platserna där något spännande evenemang ska utspela sig.

Hög klass

– Kvalitet och samarbete är ledorden, understryker Susanne Rydén.

Besökarna ska känna att upplevelserna håller hög nivå i alla led.

Musik, gastronomi, konst, hantverk, litteratur, dans, design och teater kombineras på olika vis.

Att sprida kulturen har också ett gränsöverskridande syfte. Bilden av ”vi och dom” bleknar, förutfattade meningar och stämplar suddas ut.

”Internationella stjärnor och lokala stoltheter i en skön blandning” som det uttrycks på Kulturfestivalens hemsida, fylld med information om det breda utbudet av programpunkter.

– Vill vara ute så tidigt som möjligt för att nå sommarboende och turister, ge dem en anledning att förlänga sin säsong eller komma tillbaka. Särskilt satsar vi mot Tyskland där vi fick stark respons på turistmässan i Berlin.