Det ska bli något så ursvensk som dans på bryggan, lovar lokale SPF-vasen Evald Larsson med starkt instämmande av nyblivne andre vice ordföranden i SPF:s riksförbund, Kjell Skålberg.

Herrarna räknar dock kallt med att bryggan inte räcker till när enmansorkestern Weine Holmström ska spela och sångsolisten Christel Angselius sjunga.

Invigningsdans

Därför ska den av aktiestinsen Lennart Israelssons skänkta portabla dansbana transporteras från Lövhult till stadsparken så att stans danssugna kan ta sig en svängom utan att riskera ett dopp i sjön.

Det är stinsen själv som i egenskap av dansbanemecenat inviger festen genom att valsa i doktorshatt.

– Han ville ha en jämnårig att dansa med, men får nöja sig med två 50-åringar, säger Skålberg.

Inte unik

Annons

Som ekonomisk välgörare är stinsen inte unik i Nässjö Han hade en stor föregångare i krögaren Carl Peterson som på 1800-talet fick pengar över till bland annat stadshuset och därmed betraktas som samhällsbyggare.

På bryggdansen kommer faktiskt Carl i sällskap med sin Maria roende över Ingsbergssjön och Stinsen får då chansen skaka hand med sin föregångare.

Ett annat inslag i bryggdansen är konsert av Höglandskåren som ska marschera genom stadsparken som inledning på festligheten.

Dansen på bryggan vänder sig definitivt inte bara till SPF:s medlemmar utan ska förhoppningsvis bli en folkfest för den breda allmänheten i Nässjö. "Musikmaskinen" Weine Holmström åstadkommer välljud som de flesta gillar och som det går att dansa till. Någon hip-hop lär det dock inte bli fråga om.

Repris

11 september blir det en repris på arrangemanget. Då stannar Carl och Maria hemma men i gengäld kommer näcken med sin fela i roddbåten.

Tänk vad de kan hitta på, pensionärerna. SPF är inte ensam om bryggdanserna. Almesåkra hembygdsförening, Karolinerna, Höglandskåren, veteranfordonsklubben och kommunen är med i bilden.

SPF i Nässjö är ett föredöme för hur en pensionärsförening ska jobba, säger Kjell Skålberg som numera har ett nationellt perspektiv. Föreningen har en bra verksamhet för medlemmarna men är också en seriös part i det polska spelet. Inte minst vill föreningen sätta press på seniorernas berättigade krav på en bra sjukvård.

Spf