Kontrasten mellan Vetlanda och Stockholm kunde inte vara större.

– I Vetlanda kan man knappt gå ute utan att bli uttittad, säger Anastasia som försvinner i anonymiteten på huvudstadens gator.

Fakta: transsexualism

Transsexualism innebär det yttre könet inte överrensstämmer med könsidentiteten. En del välj..

Fakta: transsexualism

Transsexualism innebär det yttre könet inte överrensstämmer med könsidentiteten. En del väljer att genomgå en hormonbehandling och könskorrigering. Ett 50-tal könskorrigerande operationer utförs i Sverige varje år.

En utredning för könskorrigering tar cirka ett år.

Källa: 1177.se

För många på hemorten är hon känd under ett annat namn, ett mansnamn. För fyra år sedan kom hon ut som transsexuell, en kvinna född i en manskropp.

Den hormonbehandling som följde efter diagnosen transsexuell, fick kroppen att förändras. Hon bytte namn till Anastasia. I höstas valde hon även att byta efternamn från Sundlöv till Michaelsdotter.

– Jag ville hedra min pappa som alltid funnits där för mig.

I flera år har Anastasia föreläst om transsexualism, främst i skolorna. Hon märker hur attityden förändras när åhörarna får veta mer.

– Absolut, alla fördomar handlar om okunskap.

Under en längre tid har hon haft tankar kring hur transpersoners rättigheter kan lyftas fram. Anastasia, som modellat till och från, kände att en fotoutställning kunde vara vägen. Tillsammans med fotografen

Annons

Jimmy Håkansson och makeupartisten Johanna Nordlander tog projektet form. Det blev en fotoutställning.

– Vi körde alla plåtningar under en helg.

Bilderna togs utomhus, tros snö och kyla.

Bilderna är medvetet avslöjande. Anastasia, som inte är opererad, vill visa att en transsexuell person kan känna stolthet över sin kropp.

– Jag skämdes mycket för min kropp förr, berättar hon.

Hittills har hon uteslutande gjort modelljobb i Sverige, men Anastasia har allvarliga tankar om att göra en internationell karriär. Även det är ett led i att stärka transpersoners rättigheter. Visst finns det transsexuella modeller, men Anastasia vill göra just transsexualismen tydligare.

– Jag vill vara den första transsexuella modellen som vågar att visa sin kropp.

Bilderna visas på Klubb Fabriken i Stockholm den 31 januari. Anastasia beskriver den som en öppen och tillåtande klubb. Facebooksidorna Supersnippan och Feministiskt perspektiv, med många tusen besökare, hjälper till med marknadsföringen.

Utställningen visas bara under en dag. Initiativtagarna för en diskussion om bilderna ska visas på fler ställen. Förhoppningen är att det ska bli så, kanske även i närområdet.

– Ska vi göra det i Småland så ska vi göra det i Jönköping, säger Anastasia.