När vi hälsar på i lilla sporthallen på Furulundsskolan så kör de lite tuff boxercise under ledning av Pia Lockström.

Tidigare har de fått prova på en lång rad andra sporter som skridskoåkning, skidåkning, fiske, orientering, bowling, simning, innebandy, tennis, luftgevärsskytte, bågskytte, boule, dans, yoga och taekwondo.

Ej prestationskrav

– Målsättningen är att barnen ska få prova på många olika sportsliga aktiviteter utan prestationskrav. Det viktiga är att de får en lust att röra på sig, säger Jana Anckarman, som varit ordförande för Mariannelunds Idrottsskola de senaste åtta åren.

Varje år bjuds alla barn som börjar klass två och tre på Furulundsskolan och Ingatorpsskolan in till idrottsskolan för att få prova på ett 20-tal olika idrottsaktiviteter.

Annons

– Barnen gillar att prova på lite nytt, men det krävs samtidigt en medverkan av föräldrar, betonar Jana Anckaman.

Föräldrars uppgift

Hon pekar också på att det behövs en handfull föräldrar i föreningens styrelse, som ska hålla kontakt med föreningar och boka in aktiviteterna.

– Föräldrar måste även skjutsa sina barn och det krävs även att några föräldrar finns på plats som stöd till barnen under aktiviteterna.

Inför nästa säsong är det också dags för ett generationsskifte i föreningens styrelse.

– Flera av oss har inte längre barn i idrottsskolan och då är det dags för en ny generation föräldrar att ta vid.

– Men jag är övertygad om att alla föräldrar vill att deras barn ska röra på sig och prova på olika idrotter. Så jag hoppas det både blir några nya ledare och fler barn till nästa säsong, säger Jana Anckarman.

I nuläget är enbart barn från Mariannelundsskolan med i idrottsskolan.

– Men det vore trevligt om det blir fler barn från Ingatorpsskolan som finns med i aktiviteterna. Det blir visserligen en del resor för deras del, men där föräldrar kan turas om med att köra barnen.