– Vad jag förstår så har det aldrig tidigare getts ut en bok i Sverige, som bara består av texter av Fanny Crosby, säger han.

Fakta: Roberth Johansson

Bor på Stalpets gård med hustrun Irene, som han ofta framträder tillsammans med i olika sång- ..

Fakta: Roberth Johansson

Bor på Stalpets gård med hustrun Irene, som han ofta framträder tillsammans med i olika sång- och berättarprogram över hela landet. Runt 100 platser per år brukar det bli.

Har publicerat över 200 sånger och runt 100 har spelats in.

Har gett ut egna sångsamlingar, men finns också med i flera sångböcker- och häften.

Roberth har även skrivit bokserien ”Humor i helgade hyddor” liksom flera biografier och andra böcker.

Fanny Crosby, som kallats för ”den moderna församlingssångens drottning”, hann under sin livstid skriva mer än 9 000 sånger. I Sverige är hon till exempel representerade i samfundens olika sång- och psalmböcker, med några av de mest kända psalmerna, som ”Saliga visshet”, ”Låt mig få höra om Jesus” och ”Hela vägen går han med mig”.

– Hon lär vara den andliga sångdiktare som nått ut mest i världen, säger Roberth också, även om han tillstår att sådant givetvis är svårt att mäta.

Men att många har tagit till sig hennes sånger världen över är klart, och hon har översatts mer än någon annan.

”Något tidlöst”

– Jag har märkt att även yngre uppskattar hennes psalmer, det är imponerade. Det är något tidlöst över dem, som till exempel ”Saliga visshet” som gillas oavsett generation.

Annons

Det är inte speciellt vanligt i dag, även om det finns undantag. Lina Sandell är ett annat, och hon lär dessutom ha påverkats starkt av just Fanny Crosby.

– Det är något speciellt med Crosbys texter, de är enkla och folkliga, och samtidigt djupt evangeliska, säger Roberth.

100 år i år

Att han beslöt sig för att ge ut en bok med just hennes texter har två orsaker, dels att det i år är 100 år sedan hon gick ur tiden, dels för att han för några år sedan kunde besöka hennes hem och grav i Bridgeport, norr om New York.

I boken har han valt att plocka fram sånger som inte tillhör hennes vanligaste. Många av dem har Roberth själv översatt och vissa har även tonsatts av honom.

– Ett antal av dem har varit populära en gång i tiden. Sedan hoppas jag att musiker och andra ska kunna upptäcka något nytt i den här som de kan använda sig av.

Roberth berättar också att noterna har gjorts av Viktoria Persson, något han är mycket tacksam över och han uppskattar hennes kapacitet som notskrivare.

I Melodifestivalen

- Jag kan knappast noter, trots att jag har komponerat 400 sånger, säger han.

Som kuriosa kan också nämnas att sonen går i faderns fotspår, fast i en helt annan genre. Tony Malm, en av upphovsmännen bakom Jon Henrik Fjällgrens ”Jag är fri” som har gått till final i Melodifestivalen, är nämligen Roberth och Irenes son.