SKYTTE Det firades med kaffe och tårta i skyttecentrets lokaler under tisdagen då deltagarna på riksidrottssgymnasiet samlades efter helgens svenska mästerskap i sportskytte-SM i grenen luftgevär.

Allra bäst gick det för Mattias Pettersson från Ingelstad och Emelie Johansson från Veddige.

Båda fick kliva upp överst på pallen efter seger i luftgevär i herr respektive damklassen i juniorklassen.

– Det känns jättekul, säger Mattias som började med skytte sedan brodern tagit med honom på träning.

– Drömmen är att en dag får vara med på ett stort internationellt mästerskap, säger Mattias som nu läser första året i Sävsjö.

Största framgången

Emelie Johansson som går tredje året hade som mål att gå till final.

Men väl där så hittade hon perfekt fokusering och sköt sedan bäst av samtliga.

– Från början förstod man inte att man vunnit, sedan berättar någon att det faktiskt är så och då förstår man fortfarande inte, skrattar Emelie om karriärens främsta framgång så här långt.

Fjärdeårseleven Andreas Christensson från Vellinge sköt hem bronset i herrjuniorklassen och Louise Nilsson, Sjuhäradsbygden, i damernas motsvarighet fick med sig två silvermedaljer.

Bra förutsättningar

Annons

Kvartetten stortrivs på gymnasiet i Sävsjö där de känner att de kan utvecklas i favoritsporten.

– Du kan träna hur mycket du vill, säger Andreas.

– Och även när du vill, fyller Louise i.

De berättar att det kan bli upp mot 20 timmar i veckan de lägger på skyttet vid sidan av ordinarie studier.

– Men då ingår även fys med, både kondition och styrka, säger Louise Nilsson.

Tränaren Paul Larm har tillsammans med kollegan Gert Rosengren jobbat på Aleholms skyttegymnasium sedan 2008.

– Då hade vi tre elever, nu är det 26 så det har hänt en hel del, berättar han.

Unika i Sverige

Han beskriver helgens mästerskap som väldigt framgångsrikt där även flera andra placerade sig högt upp i resultatlistorna.

– Vår filosofi här på Aleholm när vi lär ungdomar att träna så ska de själva lära sig förstå. Om de exempelvis hamnar i en situation där de får en träffbild som flyttar sig från vänster till höger. Då talar jag inte om vad de ska göra utan vi diskuterar fram hur skytten ska lösa situationen och skytten tar sedan själva beslutet vad den ska göra. Om jag står och talar om så lär de sig ingenting. Och här är vi helt unika i Sverige.

Ny tävling i helgen

Paul berättar att det kan variera en hel del vilka som hamnar på pallen där det precis som i andra sporter går upp och ner i prestationerna.

– När man peakar så är man där uppe tag men sedan går det oftast ner lite grann. Men de som lärt sig något under resan vänder bågen ganska snabbt. Vårt motto är att träna som vi tävlar och tävlar som vi tränar.

Redan i helgen blir det nya tävlingar när Sävsjö bjuder in till Grand Prix-tävling med 175 starter, en av fyra tävlingar som är ett led i steget där ett blivande EM-lag ska utses.