Bara senaste 1-2 veckorna har polisen samlat på sig ett 20-tal anmälningar från äldre personer som säger sig blivit utsatta för bluffmetoder. Det är händelser i Jönköping, Värnamo, Vetlanda och Eksjö som blivit kända för polisen.

Har du sett något?

Kontakta polisen i Jönköpings län på 114 14

Har du sett något?

Kontakta polisen i Jönköpings län på 114 14

– Även på mindre orter märker vi fall, säger Jan Lagerqvist, som misstänker att det finns ett mörkertal.

– I vissa fall uppfattar man inte att man blir utsatt för en bluff. Vi som är unga kan uppfatta det ibland, men det är inte lätt för någon som är 90 år gammal att göra samma slutsats.

Polisen lyfter bland annat fram ”växlingstricket” där åldringstjuven ber om hjälp med mynt för att växla pengar. Istället slutar det med att den drabbade blir av med sedlar ur plånboken.

Det har skett på parkeringsplatserna i anslutning till både Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och Värnamo sjukhus.

Annons

– Där har vi ett tiotal anmälningar och det har hållit på under en månads tid, säger Lagerqvist.

Där har de drabbade ändå lyckats berätta signalement om att det handlar om unga män i 20–30-årsåldern klädda i mörka kläder.

Både i Eksjö och Värnamo har äldre personer dessutom vittnat om vykortsförsäljare som knackar på dörren och vill ta sig in.

Och så sent som i tisdags blev en kvinna i 55-årsåldern av med sitt guldhalsband när kvinnor som uppvaktade henne på torget i Sävsjö ville överräcka en ”present”.

– I samband med de här tillfällena försvinner guld, andra värdefulla föremål och pengar, säger Jan Lagerqvist, som uppmanar att ringa 114 14 om man misstänker brott.

Vad ska man tänka på?

– Misstänker man en brottslig handling är i görningen ska man vara försiktig och inte gå på det, för det är inte ovanligt att uppträdandet är väldigt vänligt och att man står fysiskt väldigt nära.

Misstänker ni en liga i farten?

– Svårt att säga, det är säsongsbetonat och det verkar vara personer som är specialiserade på den här typen av brott. Det är inte omöjligt att man är på andra ställen utanför vårt län också.