Det berättade icke utan stolthet tidigare Nässjöbon och förre Stenbergschefen Jan Svensson inför Nässjös aktiesparare. Sedan elva år är han koncernchef och vd för Latour, koncernen som har tusentals anställda och ett substansvärde på över 30 miljarder kronor.

Den helägda delen av koncernen är värd över tio miljarder och börsportföljen med bland annat Assa Abloy och Securitasaktier värderas till närmare 25 miljarder.

Wibe stegar

Latour köpte ju upp det gamla familjeföretaget Stenbergs och fick Svensson på köpet. När han i onsdags gjorde ett sällsynt framträdande i Nässjö var det för att möta stans aktiesparare på en av Latours mera obetydliga enheter, Wibe stegar i Nässjö med 39 anställda och 130 miljoner i omsättning.

Trots att Wibe har en produktionsyta på 14.000 kvadratmeter i Nässjö-Hus gamla fabrik och trots att man tillverkar 365.000 meter stege per år och hundratusentals andra arbetsbockar, ställningar och specialgrejor så är det knappt att företaget synts i Latours bolagsöversikt.

Från Bodafors

Annons

Wibe stegar eller Wibe Ladders som företaget numera heter flyttades ju 1992 från Bodafors till Nässjö efter att tidigare ha funnits i Mora. 2006 kom Wibe att tillhöra Latourägda Hultafors, som ju mest är kända för sina tumstockar. I Hultaforsgruppen ingår också Snickers, alltså de som gör yrkeskläder.

Numera är det inte mycket kontor men desto mer verkstad i Wibefabriken, men det finns ändå några få tjänstemän, en platschef, produktionsplanerare och beredare. Chef för affärsområdet är Linda Andrén i Hultafors som för aktiespararna berättade att Wibe mest tillverkar produkter för yrkesfolk och att den högt automatiserade tillverkningen kan klara betydligt större volymer. När det gäller stegar, ställningar och trappstegar är det säkerhet som prioriteras. Grejorna tål betydligt mer än vad normen kräver.

Det är därför som Wibe är stor leverantör till landets "riksbyggare", de stora byggföretagen, som har särskilda krav.

Långsiktighet lönsamt

Om de inte visste det förut fick aktiespararna via Jan Svensson veta att långsiktighet betalar sig över tiden. Latour har visserligen gjort hundra företagsaffärer sedan Jan Svensson tillträdde för drygt tio år sedan, men två tredjedelar av koncernens innehav är oförändrat över en 20-årsperiod. Latour överträffar börsindex och ger bra utdelning samt har mycket låga förvaltningskostnader.

Det är ständigt nya utmaningar och en strävan att ytterligare nå utanför Norden. Svensson är inte nöjd med att bara sälja för tre miljarder utanför de nordiska länderna.

Om Jan Svensson tröttnat på jobbet efter elva års slit?

– Jag tycker fortfarande det är oförskämt roligt att gå till jobbet. Jag blir nog kvar ett bra tag till, lovade han och det gillade aktiespararna i Nässjö.