Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åhléns har infört kontantfritt som test – kritiseras av uppror

Varuhuskedjan Åhléns har på försök infört kontantstopp i tre av sina butiker i landet. Beslutet möter stark kritik från initiativet Kontantupproret, skriver DN.

I Åhléns butiker i Helsingborg, Nacka och Gävle går det sedan ett par månader tillbaka inte att betala med kontanter. Försöket med kontantstoppet görs i syfte att öka tryggheten för kunderna och personalen.

Men försöket möts av kritik av initiativet Kontantupproret som menar att en grupp människor kommer att uteslutas.

– Det är illavarslande att vissa privata aktörer väljer att ta bort möjligheten att betala kontant, något som det offentliga inte får göra efter utslag i domstol, säger Björn Eriksson, talesperson för initiativet Kontantupproret och ordförande för organisationen Säkerhetsbranschen, till DN.

Per Geijer, säkerhetschef för branschorganisationen Svensk handel, stödjer Åhléns försök. Han uppger för DN att några medlemsföretag haft kontantfritt under en längre tid eftersom kunder slutat handla med kontanter.

– Risken för rån, stöld och bedrägeri minskar. Kontanter kräver också en del logistik att få ut och hämta in kontanter och på vissa orter är det svårt, säger Per Geijer.

Åhléns har 62 butiker i landet, bland annat i Jönköping och Skövde. Varuhuskedjan uppger att testerna i de tre utvalda butikerna ska pågå en längre innan man gör en ordentlig utvärdering.