Läs mer: Forskaren: Därför har Elins aktion fått globalt genomslag

Läs mer: Rättsexperten: Att stoppa utvisningen var olagligt

Nu har fem anmälningar kommit in rörande 21-åriga Elins aktion på Landvetter i måndags. Elin förhindrade ett flygplan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man i 50-årsåldern.

Det är privatpersoner som anmält händelsen. Intresset från allmänheten och media är stort, förundersökningsledare Lennart Ronnebro berättar att telefonen ringer konstant.

– Jag är fullständigt överöst av alla information som kommer från allmänheten, en del är väldigt juridiskt bevandrade, säger Lennart Ronnebro, förundersökningsledare.

Frågan om vilken eller vilka brott det kan röra sig om undersöktes av gränspolisen under torsdagen. Brottsrubriceringen är fortsatt brott mot luftfartslagen; en passagerare som inte åtlyder befälhavaren kan dömas till böter eller till fängelse i upp till sex månader.

Flera oklarheter

Nu skickas fallet vidare till åklagarmyndigheten. En åklagare får sedan ta beslut om brottsrubricering och utredningsåtgärder, eller om fallet ska läggas ner.

En av de frågor som behöver besvaras är vilka som är skadelidande och som kan bli målsägande i fallet, exempelvis hur flygbolaget Turkish airlines och Luftfartsverket drabbats av aktionen och hur de ser på detta.

– Än så länge handlar det om privatpersoner som tittat på videon som anmält detta, vare sig Luftfartsverket eller flygbolaget, som kan antas vara skadelidande, har ännu hört av sig vad jag kan se, säger Lennart Ronnebro.

Dömd för brott

Utvisningen av mannen i 50-årsåldern sköts upp till följd av aktionen men det är oklart om han fortfarande befinner sig i Sverige eller har utvisats. Enligt Dagens Nyheter är mannen dömd för brott i Sverige men utvisningen berodde inte på brottet i sig.

– Han är dömd för brott i Sverige och har avtjänat sitt straff. Men det är Migrationsverket som har fattat beslut om utvisningen, han är inte brottsutvisad, sa Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen region Syd till Dagens Nyheter.

Under fredagen hade intresset kring utvisningen blivit så stort att alla frågor om denna hänvisats till polisens nationella mediacenter, som inte ville kommentera utvisningsärendet alls.

Läs mer: De skulle utvisas - då stoppade hon planet från att lyfta

Läs mer: Flygaktion på Landvetter polisanmäls "Sannolikt straffbart"