Det var i söndags kväll som "bomben" briserade kring Sverigedemokraternas toppkandidater från Jönköpings län.

Kristina Winberg från Jönköping, fjärdenamnet på EU-listan, blev oväntat utesluten ur partiet och struken på listan till EU-valet som hålls nu på söndag. Dagen efter visade det sig att hon hade berättat för Sverigedemokraternas partiledning om att Peter Lundgren från Kulltorp, förstanamnet på EU-valslistan, hade tagit en kvinnlig SD-politiker på brösten i samband med en fest förra året. Politikern är Sara-Lena Bjälkö som är riksdagsledamot från Örebro län.

Peter Lundgren (SD) har erkänt att han tagit henne på brösten, men att de tillsammans hade pratat igenom händelsen och lagt det bakom sig. På måndagskvällen framträdde Peter Lundgren och Sara-Lena Bjälkö i en film på Youtube där de båda klargjorde att händelsen nu var ett avslutat kapitel.

Under måndagen polisanmälde en privatperson Peter Lundgren (SD) för sexuellt ofredande. På onsdagen uppgav Maria Sterup, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren (som utreder misstänkta brott av politiker), att en förundersökning nu har inletts.

– Jag har precis påbörjat förundersökningen. Vi måste höra personer och gå igenom materialet, det tar en stund, säger hon till Expressen.

Peter Lundgren (SD) har efter avslöjandet om det misstänkta sexuella ofredandet ställt in sin medverkan i ett antal tidigare planerade tv-debatter.