Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet: Åk kollektivt i hela Sverige - på samma kort

Tunnelbanan i Stockholm, spårvagnen i Göteborg och Pågatåget i Skåne – med busskortet du använder här hemma. Den nya regeringen vill skapa ett nytt nationellt system för kollektivtrafik. – Det här är något som vi i branschen jobbat på i 20 år, säger Helena Leufstadius, vd för branschorganisationen Svensk kollektivtrafik till TT.

De flesta som rest med kollektivtrafiken i någon annan del av landet än där du bor känner säkert igen dilemmat: hur ska jag få tag på biljetter och vad kostar det?

Inom tre år kan det problemet vara ett minne blott. Under måndagens regeringsförklaring tillkännagav statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen siktar på att införa ett nationellt system för kollektivtrafik till år 2022. Då ska det räcka med att ta med busskortet hemifrån om du exempelvis ska åka tunnelbana i Stockholm.

Det är i dag regionerna/landstingen i Sverige som beslutar om kollektivtrafiken och prissättningen i respektive län. Jämfört med tidigare finns det i dag tekniska möjligheter att införa ett enhetligt biljettsystem i hela landet.

Enligt Helena Leufstadius, vd för branschorganisationen Svensk kollektivtrafik, är dock det svåraste att komma överens om en gemensam prissättning.