Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivt motstånd mot bebyggelse

Kommunens planer på att bygga bostäder på Kvarnarps åkrar och ängar, det så kallade Jordgubbsfältet, möter nytt motstånd. Naturskyddsföreningen och Fobo menar att politikerna inte har tillräcklig information.

LÄS MER: Kommunen vill ha bostadsområde: ”Vill inte hasta fram beslut”

På bordet inne i Naturskyddsföreningens och Friluftsfrämjandes klubbstuga ligger en hög med nytryckta foldrar. Inom den närmaste tiden ska de delas ut till boende i och runt Kvarnarp.

Även politikerna kommer få informationen om områdets natur- och kulturhistoriska värde.

– De måste bemöta oss, säger Sven-Åke Svensson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Marken har flera samhällsnyttiga skäl. Varför skulle det vara mindre värt än bostäder?

Djur räddades

Runt bordet sitter medlemmar i Naturskyddsföreningen, Klimatnätverket och Förbundet Organisk Biologisk Odling, Fobo. Tillsammans protesterar de mot kommunens tänkta bebyggelseprojekt.

– Tack vare marken som finns här kunde flera djur räddas från nödslakt den här sommaren, säger Britt-Mari Johansson.

Föreningsmedlemmarna menar att Sverige har gjort sig alltför beroende av att importera livsmedel och att åkermark behövs.

Gröna korridorer

I foldern kan man även läsa om flera argument för biologisk mångfald, kulturhistoriskt värde, frilufts- och föreningsliv samt varumärket Kvarnarp som lockar turister.

De anser att det inte räcker med "en dunge här och där" utan att det behövs sammanhängande gröna korridorer för att djur och växter ska trivas.

– Det är förvånansvärt att politikerna inte har mer kunskap, säger Sven-Åke Svensson. Att en kulturstad som Eksjö bygger bort kultur är ofattbart.

Hur ser ni på att det behövs fler bostäder?

– Det är inte vår sak att diskutera andra områden, men det finns mark i Eksjö som inte har de kulturhistoriska värdena. Rent ekonomiskt tänker väl kommunen att det är lönsamt att bygga på mark som de redan äger, istället för att köpa.