Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen diskuterar med andra partier: "Inget tyder på att det blir en rysare här i Eksjö"

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Allianspartierna kommer att styra i Eksjö kommun. Samrådsmöten har ägt rum mellan partierna för att diskutera kommunens kommande politiska styre. De två kommande fullmäktigemötena kommer att avgöra en hel del.

– Det har varit val i riket och det är fortfarande en rysare. Inget tyder på att det blir en rysare här i Eksjö kommun, säger Ulf Bardh (C), förhandlingsansvarig för den styrande Alliansens största parti.

När valresultatet var klart kunde det konstateras att det blir ett fortsatt Alliansstyre i Eksjö kommun.

– Eftersom Centerpartiet är största partiet inom Alliansen så har vi bjudit in våra Allianskamrater, men även de övriga partierna. Vi ansåg att vi hade fog för en fortsatt majoritet, vi var överens om att agera utifrån den grundinställningen, säger Bardh vid pressinformationen som tidningen bjudits in till.

Nämner inga namn

Vid samråden har de bland annat gått igenom hur turordningen ser ut för den formella hanteringen. Framöver väntar bland annat att välja ett fullmäktigepresidium och valberedning på kommande fullmäktigemöte, den 18 oktober.

På kommunfullmäktige den 15 november ska ledamöterna ta beslut om fördelningen i kommunstyrelsen och nämnder, även revisionen ska utses.

Tidigare i år beslutade man att minska antalet ledamöter i kommunstyrelsen från 15 till 13. I nämnderna är det i kommande mandatperiod sju ledamöter.

– Det innebär att om Alliansen ska ha majoritet i kommunstyrelsen ska vi ha sju platser och fyra i nämnderna. Men vi kommer inte gå in på några namn här i dag, säger Ulf Bardh.

– Vi försöker utnyttja de kompetenser som finns i alla led för att fylla de olika posterna på ett så klokt och bra sätt som möjligt. Det är viktigt att det fungerar i samarbetet inom Alliansen, även i nämnder och styrelser, tillägger Sven-Olov Lindahl (L).

Begränsat inflytande

Sebastian Hörlin från Socialdemokraterna, som är största enskilda partiet i kommunen, säger att mötena har varit bra och hållit en god ton.

– Vi är i opposition, men vi kommer att lyfta fram våra åsikter i vissa frågor även om vi inte har majoritet. Vårt direkta inflytande blir begränsat. Är majoriteten inte överens internt kan vi vara avgörande, säger han.

Drygt en vecka innan fullmäktigesammanträdet i november ska namnförslagen vara klara till de olika posterna.

På kommunfullmäktige i oktober är det första gången som de nya ledamöterna sammanträder. Vid förra sammanträder avgick Anders Gustafsson (M) formellt som ordförande i kommunfullmäktige. I avvaktan på att det ska väljas en ny så håller han positionen.