Det betyder jättemycket. Jag har aldrig fått ett sådant här pris. Det känns jätteroligt att man blir uppmärksammad och man känner att det arbete man gjort är värt något för andra, säger Amanda Björketun.

Hon har just tagit emot en blomsterbukett, ett diplom, en tårta och framför allt äran som årets kvinnliga företagarpris från Eksjö centerkvinnor innebär.

Lena Carlsson, Susanne Johansson och Elly Henrysson från Eksjö centerkvinnor finns på plats i det välkrattade ridhuset för att gratulera årets pristagare.

Vi ger ut priset för att uppmärksamma och stötta kvinnors företagsamhet, berättar Elly Henrysson, ordförande i Eksjö centerkvinnor.

På Amandas diplom står motiveringen skriven: ”För att hon är en driven och kreativ företagare. En stark kvinna som är en förebild för oss alla”.

”En stor framtidstro” och ”många ben att stå på” är också uttryck som Elly Henrysson använder när hon beskriver Amanda och hennes företag.

På kort tid har Amandas affärsidé utvecklats. har ryttare börjat strömma till och Amanda berättar att hon nu har 50 fasta kunder som kommer och tränar varje vecka. Huset rymmer också en ridsportsbutik med tillhörande webshop. På senare tid har Amanda dessutom utbildat sig till equipment coach, vilket innebär att hon provar ut utrustning.

Jag går igenom hästen muskulärt och ser hur den rör sig. Sedan provar jag ut den bästa sadeln för häst och ryttare.

Den snabba utvecklingen i företaget är välkommen men har överraskat.

Det har gått snabbare och bättre än förväntat, säger Amanda.

Vad säger hon då själv om att vara kvinnlig företagare på landsbygden?

Jag har aldrig haft företag innan, detta är mitt första. Jag arbetade på industri innan och jag gick inte ens gymnasiet. Jag ville jobba och tjäna pengar så att jag kunde göra något sådant här i framtiden, förklarar hon.

Men man måste vara väldigt driven och våga ta kontakt med människor. Man måste ha lite tokiga idéer och våga följa dem.

I framtiden saknas inte planer för företaget i Markestad.

Tankarna längre fram är att öka upp och kunna ha fler hästar och kanske kunna bygga ett nytt stall så småningom, säger mottagaren av årets kvinnliga företagspris.