1 Om den här intervjun hade skett före semestern skulle du ha fått frågor om KD:s usla opinionsläge och om du var rädd för att ni skulle åka ur riksdagen. Nu ser vi tvärtom ett rejält uppsving. Vad beror det på?

- Man kan beskriva det väldigt enkelt: Vi har fått en möjlighet att prata om våra hjärtefrågor i stället för att prata om våra opinionssiffror. Vi har hela tiden vetat att det som vi tycker, det tycker också väldigt många väljare, så lyckas vi bara kommunicera det så kommer stödet att öka.

Min upplevelse är att ni syntes och hördes en del i sakfrågor även under den tid ni fick kommentera de låga opinionssiffrorna.

- Men betoningen nu är på budskapet. Men det var nästan lite komiskt nu i lördags när vi hade Ebba (Bush Thor), Alf (Svensson) och Göran (Hägglund) här, och radion pratade om att det var för att klara fyraprocentsspärren trots att vi nu har bra siffror och det är andra partier som ligger närmare fyra procent. Jag kan säga att jag märker skillnad nu bara i augusti, nu frågar folk om siffrorna har gått upp ännu mer, men också att det börjar pratas väldigt mycket sjukvård.

2 Vilka är era viktigaste valfrågor lokalt?

- Vi har fyra: Utbyggnaden av äldreomsorgen och utbyggnaden av skolan är de två första. Antalet äldre är nu relativt konstant, men om några år kommer det gå oerhört snabbt. Vi går från drygt 7 000 personer som var 80 plus förra året till 11 000 år 2030. Då måste man redan nu planera för att ha tillräckligt med platser. Och så har vi förmånen att vi har allt fler barn, det är populärt att skaffa tre igen. Vi behöver bygga en förskola i kvartalet de närmaste fem åren.

- Den tredje valfrågan gäller ökat bostadsbyggande. Och det kan inte ske genom att bara förtäta staden. Vi ska i stället låta staden växa och bygga mer i orterna runtom i kommunen. För att tillgodose vad människor önskar så måste antalet villatomter öka ganska markant. Vi förmedlar mikroskopiskt lite i förhållande till efterfrågan.

Så det är inte Jönköping utan kringorterna som ska växa?

- Man kan tillåta staden att växa utåt men ska vara försiktig med förtätning. Det är en styrka att den här kommunen, till skillnad från många andra medelstora städer, faktiskt har en hel del av befolkningen i annat än centralorten. Det innebär också att man inte kommer att se förslag om skolnedläggningar från oss. Vill man att hela kommunen ska leva, då behöver det byggas på många orter runtom i kommunen, och det vill vi. När man förtätar staden och det flyttar in barnfamiljer har vi inte alltid mark att bygga förskolor i närheten, då får de längre att åka och barnen får längre dagar på förskolan. Jag vet att antalet barn som är väldigt långa dagar på förskolan har ökat.

- Den fjärde frågan diskuteras mycket vid valstugorna: trafiksituationen. En förutsättning för att få människor att göra rätt är att minska den konflikt som i dag finns. I dag prioriterar vi fotgängare, cykel och kollektivtrafiken framför bilen. Men, det finns faktiskt människor som kommer att ta bilen ändå. Är man småbarnsförälder och bor på en ort utanför Jönköping och ska hämta och lämna barn, då tar det orimligt lång tid att åka kollektivt. Vi ska inte säga att all biltrafik är orimlig, men vi ska försöka få så många som möjligt som kan åka kollektivt att också göra det. Vi har även lagt två perspektiv på valfrågorna: Att hushålla med skattepengar, annars klarar vi inte välfärdens utmaningar. Den andra gäller valfriheten, och det har man inte pratat så mycket om i den här valrörelsen.

Jag hade Liberalernas toppkandidat David Gerson här förra veckan, då talades det väldigt mycket frihet.

- Ja, men förra valrörelsen hade vi jättemycket diskussioner om valfriheten inom äldreomsorgen. Den ser vi inte nu.

3 I sitt tal på era kommundagar i våras berömde din partiledare dig för din restriktiva inställning i arenafrågan. Tack vare att du säger nej till dyra kommunala projekt som arena och äventyrsbad finns det pengar över till äldreomsorgen, var hennes budskap. Håller du med?

- Ja. Man måste ställa sig frågan: vad är viktigt, vad är inte så viktigt, och vad är så viktigt att vi faktiskt måste välja bort något annat för att prioritera människors liv och vardag.

Men om man aldrig satsar riskerar kommunen att gå bakåt och förlora attraktivitet.

- Precis. Men varje gång kommunen får nya invånare ökar skatteintäkterna. Innan man flyttar till en kommun tittar man nog på sådant som skolor och förskolor. Att investera i skolan är också att säkerställa att man har skattebetalare. Men det är inte så enkelt att man löser skolans eller äldreomsorgens utmaningar bara genom att avstå en arena på Jordbron. Men det är principiellt viktigt. I konkurrensen om vad vi ska använda skattemedel till blir det för mig orimligt att lägga så mycket på ett enda arenaprojekt, inte minst då idrottsrörelsen genom Jönköpings idrottsallians önskar att vi utvecklar Stadsparksvallen i stället. De inser att det annars kommer att tränga undan andra idrotters behov.

Men det var inte så många som tyckte som du i fullmäktige förra veckan.

- Det var alla mot oss. Jag upplever att människor tappar förtroende för politiker när vi inte kan ge ett besked. Därför kändes det viktigt för oss att kunna ge ett besked. Nu blev fullmäktiges besked att besked kommer någon gång nästa år.

4 I veckan höll den kristna profilen runa Sögaard ett så kallat väckelsemöte där Jimmie Åkesson deltog. Sögaard ifrågasätter att kyrkan är kritisk till Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

- Som politiker lägger jag mig inte i vad religiösa ledare gör. Politiken och kyrkan är skilda från varandra.

Men det är väl ingen slump att Runar Sögaard är här där kyrkorna har en stark ställning?

- Det är säkert uträknat så att Runar ska hjälpa Jimmie Åkesson att vinna väljare. Jag är själv med i en frikyrkoförsamling, och jag kan tycka att man som ledare eller före detta ledare i ett sådant sammanhang bör vara lite försiktig med politiska ställningstaganden. Sedan tror jag att det faktum att Runar använder begreppet väckelsemöte gör en hel del frikyrkomedlemmar både uppretade och sorgsna.

5 Vi håller oss kvar vid ämnet men går över till hur styret blir efter valet. KD är det parti som inte helt stänger dörren till ett samarbete med SD i rikspolitiken. Håller du med om den beskrivningen?

- Nej, jag tycker att den är direkt felaktig. Vi har sagt att vi inte kommer att samarbeta med dem. Både i fullmäktige och i riksdagen är det så att man inte kan ta ansvar för hur SD röstar. Om SD röstar på ett av de rödgrönas förslag i riksdagen så säger inte jag att de har samarbetat.

72 procent av KD:s väljare tycker att Alliansen ska samarbeta med SD.

- Vårt besked är tydligt. Vi eftersträvar ett alliansstyre både i riket och i Jönköping.

Hur blir styret i Jönköping? Vilka kan du tänka dig att styra med?

- Jag hoppas att det blir ett alliansstyre med egen majoritet. Jag tror att det finns inom räckhåll. Vi fokuserar på att nå vårt mål på 15 procent.

Kan ni bli större än Moderaterna?

- Det har jag svårt att spekulera i.

Förra veckan delade Andreas Sturesson ut material i Kaxholmens brevlådor tills hans knä sade ifrån. Då fortsatte han valsputen på kryckor.

Foto Elin Elderud

6 Ni lyfter ofta fram äldre och barnfamiljer. Ebba Busch Thor aviserade nyligen att KD vill höja maxtaxan i förskolan. Riskerar ni inte att skrämma bort väljare med en sådan reform?

- Vi har haft en maxtaxa som har legat stilla väldigt länge, samtidigt som man har ökat ambitionerna. Små barn behöver små grupper, och i Jönköping har vi varit bra på att leva upp till det. Det finns de som påstår att det vore solidariskt att höja skatten och satsa på förskolan. Vi säger att det vore mer solidariskt att höja maxtaxan, eftersom det är de med högst inkomst som har tjänat mest på det. Vi vet att många är beredda att betala lite mer för att deras barn ska ha en bra förskola.

7 Under förra veckans lokala valdebatt rankade du näringsliv som ett viktigt område. Hur ser KD:s politik för Jönköpings företagande ut?

- Folk glömmer lätt var resurserna till välfärden skapas. Kommunen rår inte på skatter och lagar, men det finns andra viktiga saker, som kompetensförsörjning till länets företag och att hantera att unga människor inte väljer utbildningar där jobben finns. Kommunen måste även fundera över om man gör det så lätt det bara går att driva företag.

8 Med ett fåtal dagar kvar till den 9 september, hur ser valspurten ut?

- Det blir en del tid i valstugan, det blir sena kvällar med utdelning av det material som fortfarande inte är utdelat, vi är ganska bra på att dela ut i brevlådor. I helgen hoppade jag på kryckor, för då hade det blivit några rundor för mycket för mitt knä när jag sprang gata upp och gata ner i Kaxholmen, men nu är jag tillbaka i matchen igen. Sedan hör många av sig på Facebook, så man får lägga tid på att svara dem där.

9 Vad gör du på valnatten?

- Jag kommer, oavsett hur trött jag är, inte att kunna gå och lägga mig innan jag vet ungefär hur valresultatet blir. När det väl är klart kommer jag sova, alldeles oavsett hur det har gått.

KD har kastat kryckorna

Andreas Sturessons kryckor är en klockren metafor för Kristdemokraternas valrörelse: Trots ihärdiga försök att prata sakfrågor och locka väljare, sjönk stödet under tre procent i vissa mätningar. KD haltade sig genom sommarens klimatfokus, och såg länge ut att hamna på fel sida av den magiska gräns där väljarna avgör om det är värt att stödrösta på partiet. Med över sex procent av opinionsstödet dagar före söndagens val har partiet kastat kryckorna och tagit upp spurtstriden med övriga småpartier.

På det lokala planet blir det intressant att se om Andreas Sturesson lyckas närma sig, eller rentav passera, det stukade Moderaterna. Självsäkerheten om Alliansens övertag råder det inga tvivel om, och skulle han få rätt blir det ett helt annat styre än den S-MP-C-L-koalition som ledarsidan tidigare har lyft fram som ett troligt alternativ.