Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aneby på listan med bästa kommuner

När tidningen Dagens Samhälle listar landets bästa kommuner rankas Aneby på 16:e plats bland mycket större stadskommuner. – Vi har helt enkelt en väldigt hög lägstanivå, säger Ola Gustafsson på Aneby kommun.

Dagens Samhälle har för fjärde gången korat landets superkommuner. Tidningen har nagelfarit och analyserat statistik för att lista vilka kommuner som har lyckats bäst och som står starkast rustade inför framtiden.

Aneby är på 16:e plats i en kategori med totalt 108 kommuner.

– Jag tycker att det är ganska hedersamt. När man tittar på vilka andra kommuner som finns med högt upp, ser man att Aneby är den absolut minsta kommunen, säger Ola Gustafsson som är näringslivsansvarig på Aneby kommun.

Aneby har listats i klassen för städer och stadsnära kommuner.

Först på listan finns Halmstad. Andra kommuner före Aneby är Örebro, Linköping, Uppsala och Jönköping på 12:e plats.

Andra mindre kommuner som också har rankats högt är Nykvarn (nära Södertälje), Knivsta (Uppsala) och Höganäs (Helsingborg).

– Det här är inget slumpartat, det är en jämförelse av 75 olika saker och det här är det sammantagna resultatet. Vi ligger väldigt bra till, säger Ola Gustafson.

Företagsam kommun

Dagens Samhälle har jämfört landets kommuner enligt olika parametrar för befolkning, infrastruktur och ekonomi.

Ola Gustafsson tror att Anebys näringsliv och den gynnsamma arbetsmarknaden har haft betydelse för placeringen.

– Vi är den mest företagsamma orten i Jönköpings län med en väldigt stor andel småföretag och entreprenörer, säger han.

Kommunen har också ett ökat invånarantal och ett högt födelsenetto. Invånarna är överlag mycket nöjda med vård, skola och omsorg.

– Skolan sticker ut, vi vet att vi ligger bra till där. Vi har också en väldigt hög bredbandstäckning.

När tidningen rankar de fem bästa i enskilda kategorier saknas däremot Aneby kommun. Det är alltså det sammanlagda resultatet som ligger högt.

– Vi har helt enkelt en väldigt hög lägstanivå.

Inte nöjd

Dagens Samhälles statistik är delvis baserad på SKL:s öppna jämförelser. Aneby har generellt goda resultat, men placerar sig inte högt i varje kategori. Kommunen ligger till exempel under genomsnittet för antal personer med högre utbildning.

– När det gäller utbildningsnivå ligger vi under medel. Det är inte en ort där var och varannan är akademiker, säger Ola Gustafsson.

Det kan medföra att vissa företag får svårt att hitta rätt kompetens.

Det finns alltid utrymme för förbättringar, menar Ola Gustafsson.

– Man ska aldrig sitta nöjd. Det kan alltid bli lite, lite bättre.