Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aneby samlar för östra Europa

Höstens insamling är avslutad och frivilliga hjälper till att lasta lastbilen innan den åker vidare till behövande i östra Europa. Alliansförsamlingen har fått mängder av kläder som skänkts av Anebyborna. – De är väldigt positiva. Vi fyller ju två garage varje år, säger Janne Fransson.

Under fyra veckor har Allianskyrkans garage stått öppet. Anebyborna har kommit med avlagda kläder som sorteras och paketeras innan de transporteras till behövande i östra Europa.

Janne Fransson har precis återvänt från Lettland och Litauen och lämnat tio ton med kläder, möbler och mat.

– Det är alltid uppskattat, det är stor fest när vi kommer. De samlar ihop alla från kyrkorna för att lasta av och de bjuder på mat, säger han.

Två gånger om året anordnas större klädinsamlingar för SAM, Svenska alliansmissionen. Anebyborna är generösa och hjälper till när de kan.

– De är väldigt positiva. Vi fyller ju två garage varje år, säger Janne Fransson.

Varje vår och höst samlas frivilliga krafter från alliansförsamlingen för att fylla lastbilen. Efteråt bjuder Birgit och Ragnar Folkesson på kaffe.

God gärning

Sam-hjälp har hjälpprojekt i åtta länder i östra Europa, från Estland och Lettland till Rumänien och Serbien. De samarbetar med organisationer som bedriver vård och hjälp för föräldralösa barn och hemlösa.

Det är inte bara privatpersoner som vill göra en god gärning. Många företag väljer att hjälpa till på olika sätt och skänka till Sam-hjälp. De får också material från sjukhus. Lakan som tvättats ett antal gånger används inte i Sverige, men de tas emot med glädje av sjukhus i fattigare länder.

Sam-hjälp planerar redan för julsäsongen. Under hösten kommer de att att packa 5000 paket med mat och någon godispåse och leksak. Julpaketen ska delas ut till fattiga barnfamiljer i östra Europa.

– Det är familjer som inte brukar få någon julgåva, säger Janne Fransson.