Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aneby tappar i miljöranking

Aneby har blivit sämre på miljöarbete, om man tittar på en ny ranking. Där har kommunen tappat placeringar.

Tidningen Aktuell Hållbarhet listar varje år Sveriges kommuner. Det sker med hjälp av resultaten i en undersökning, som i sin tur mäter vilka ambitioner som finns när det gäller miljöarbete.

Svara på enkät

Kommunerna har fått svara på en enkät med 25 frågor och en följdfråga. Till exempel har det handlat om frågor om skarpa klimatmål, hållbara transporter, buller, sortering av avfall, förnybar energianvändning och plastanvändning.

Även svaren på enkäter som bland andra Boverket och Livsmedelsverket genomfört har vävts in i resultaten. Totalt har det gått att få 41 poäng.

Aneby kommun skrapade ihop till 15,9 poäng och fick plats 149 på riksrankingen. Det är en försämring från i fjol, då placeringen blev 120.

I länsbotten

Aneby hör också till de sämsta kommunerna i länet och återfinns först på tionde plats. Den listan toppas av Jönköpings kommun, som fick 28,9 poäng.

För andra året i rad hamnar Helsingborg i topp på Aktuell Hållbarhets lista. Sämst i Sverige är Åsele kommun.