Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anebyborna uppmanas bli fotografer

Nu uppmanas Anebyborna att dela med sig av foton från olika delar av kommunen. De ska användas till den nya översiktsplanen.

Enligt lag ska det finnas en översiktsplan i varje kommun. Den ska tala om hur mark och vatten ska användas. Aneby har valt att även inkludera bland annat turism och barnperspektiv.

Den nuvarande översiktsplanen antogs 2013. Arbetet med att revidera den pågår för fullt.

Får tycka till

Som tidningen tidigare berättat får kommuninvånarna vara med tycka till. Tanken var att möten skulle äga rum i alla kommundelar. På grund av coronapandemin hann det dock inte genomföras fullt ut.

Planarkitekt Mirjam Alinder är en av dem som medverkat vid de möten som ändå kunde anordnas.

– Uppslutningen har varit god, det känns väldigt roligt, säger hon och fortsätter:

– Vår önskan har varit att fånga upp vilka frågor som är viktiga för varje liten ort samt att sprida information om att planen faktiskt finns.

Enligt Mirjam Alinder har samrådsmötena inte resulterat i jättemånga konkreta idéer. En synpunkt är dock hur viktigt det är att fler bostäder byggs i kommunen.

Planarkitektens förhoppning är att översiktsplanen ska kunna gå ut på ett första samråd i slutet av 2020.

– Men det beror lite på hur det går med det samarbete vi har med andra kommuner. På grund av coronakrisen kan det bli en fördröjning.

Digital plan

Den nya planen blir digital. I Iikhet med den nuvarande ska den inkludera ett antal fotografier. Nu vill kommunen ta hjälp av medborgarna. På hemsidan uppmanas Anebyborna att bidra med bilder.

– Det kan vara stort och smått, till exempel landskap och vyer, kända sevärdheter och även detaljbilder. För att vi ska kunna publicera foton på människor måste det finnas ett medgivande.

Mirjam Alinder hoppas få in fotografier från alla delar av kommunen. Hur många som kan behövas är lite oklart.

– Det är okej att bidra med bilder som inte är nytagna, men det får ju inte ha skett några förändringar sedan dess.

När Anebyborna uppmanas att bidra med bilder ökar inte bara medborgarnas delaktighet i planen, det sparar naturligtvis på kommunens eget arbete.

– Tjänstemännen behöver ju inte åka runt lika mycket och fotografera.