Duon tog med sitt företag New Order Arkitektur emot priset på Kulturhuset Statsteatern i Stockholm i måndags kväll. Det var i kategorin inredning och för ett projekt där restaurang Sing Sing varit uppdragsgivare.

Design S anses vara Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Priset, som delas ut i ett antal olika kategorier, går till professionella designer, formgivare, arkitekter, producenter och företag som arbetar med design i bred utmärkelse.

Inredning är New Order Arkitektur främsta specialitet.

Foto privat

Victor Alm, 42 år, och Frida Sjöstam, 41 år, finns alltså med bland vinnarna. Båda två är uppvuxna i Aneby men flyttade härifrån efter gymnasiet.

– Jag började plugga i Göteborg och läste konst, konstvetenskap och kulturhistoria. Efter det utbildade jag mig till arkitekt på Chalmers och jobbade som det på olika ställen, säger hon.

Bra inkörsport

Efter träteknisk examen på Holavedsgymnasiet i Tranås arbetade Victor Alm ett tag som möbelsnickare. Han är mycket nöjd med utbildningen.

– Den blev en bra inkörsport som jag haft nytta av varje dag sedan dess, säger han.

Efter en magisterexamen på Högskolan för design och konsthantverk har Victor Alm arbetat som formgivare. Han och Frida Sjöstam var kollegor på flera arkitektkontor innan de för 1,5 år sedan bestämde sig för att starta New Order Arkitektur.

En del av det vinnande konceptet, inredning åt restaurangen Sing Sing.

Foto Privat

– Vi tröttnade på att vara anställda.

Duons företag har nu en anställd och ritar allt från möbler till stora byggnader, med inredning som främsta specialitet.

– Vi har gjort ganska mycket kommersiell design till restauranger.

Bland genomförda uppdrag finns ungdomsavdelningen på Mölndals stadsbibliotek och Tranåsföretaget Materias monter på årets möbelmässa.

Victor Alm och Frida Sjöstam ger ytterligare några exempel:

– Vi ritar ett lyxigt spa i centrala Göteborg, tre byggnader till utvecklingsområdet Ringön i Göteborgs hamn och radhus i Lund.

New Order Arkitektur samarbetar med både konstnärer och grafiska formgivare.

– Det lyfter våra projekt, för man ska inte tro att man kan allt själv.

Ljus framtid

Den Anebybördiga duon är optimistisk inför framtiden.

– Vi ser fram emot att få göra många nya, roliga projekt, antingen det handlar om möbler eller hus.

Victor Alm och Frida Sjöstam trivs med att vara sina egna och har mycket erfarenhet att luta sig mot.

– Vi har ju arbetat länge i branschen, säger de.

Naturligtvis är nämnda utmärkelse en rejäl fjäder i hatten.

– Vi är chockerade, det är det tyngsta designpris man man få i vår sfär.