Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya coronadirektivet i Aneby: ”Gör inga besök på äldreboendet”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Nu införs restriktioner på Antuna. På grund av coronaviruset uppmanas anhöriga att undvika onödiga besök där.

Som tidningen tidigare berättat följer Aneby kommun löpande rapportering, råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, Regionen och Vårdguiden. Sedan ett par dagar bedöms nu risken för smittspridning vara uppe på den högsta nivån. Det gäller alla, inte enbart personer som varit i utsatta områden eller haft kontakt med smittade.

Undvik besök

För att skydda de äldre, som hör till de mest sårbara, har kommunen nu infört begränsningar på det särskilda boendet Antuna.

– Vi uppmanar anhöriga att undvika onödiga besök. Och den som känner av symtom på sjukdom ska inte gå dit över huvud taget.

Det säger Fredrik Persson, beredskaps- och säkerhetsansvarig samt säkerhetsskyddschef i kommunen.

När det gäller kommunens dagverksamheter eller aktiviteter är det fritt fram att delta som vanligt, förutsatt att man är frisk förstås. Vid förkylning, hosta eller feber är det självklara rådet att stanna hemma och kontakta Vårdguiden på 1177.

Fredrik Persson har bråda dagar.

– Det rör på sig, det är ingen som sitter still. Det gäller att hela tiden ställa sig frågan var är vi? Nu väntar ett nytt skypemöte (fredag) med kommunerna och bland andra landshövdingen.

Fullt i hyllorna

I dessa tider bunkrar många matvaror som står sig lite längre. För att få en bild av hur det ser ut med den saken i Aneby besökte Fredrik Persson på torsdagen både Ica och Coop.

– Bortsett från att man sålt lite mer havregryn och torrmjölk än vanligt kunde ingen av butikerna rapportera om någon hamstring, säger han och fortsätter:

– Just nu ser de heller inga begränsningar när det gäller varor, de kan fylla på i hyllorna enligt de beställningar som gjorts. De anställda är också friska.

I Eksjö har det spridits rykten om att det finns fall av coronasmitta i kommunen. Enligt vad Fredrik Persson känner till finns den problematiken inte i Aneby.

– Jag är dock övertygad om att det pågår ryktesspridning även i här, men min uppfattning är att det inte är i samma omfattning som i Eksjö.

Till sist kommer Fredrik Persson med en uppmaning som tål att upprepas, i ett försök att begränsa smittspridningen av coronaviruset.

– Tänk på det viktiga egenansvaret, som ju bland annat handlar om god handhygien och att följa sin arbetsplats rekommendationer. Det gäller att tänka på vad man kan utsätta sina medmänniskor för.

LÄS MER: Gör så här om du tror att du är smittad