Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anonym plats uppmärksammas – Folkets park bildades här för 100 år sedan

För 100 år sedan bildades Folkets park i Eksjö. Föreningen och parken upphörde för 49 år sedan. Platsen där parken låg avslöjar inte mycket om all det liv och rörelse som har varit här. – Många som träffades här är fortfarande gifta och bor i Eksjö. Det är rätt kul, säger Jan Engdahl, som själv har minnen från Folkets park.

För drygt ett år sedan kom beslutet om att bifalla Eksjöbon Jan Engdahls medborgarförslag. Då framförde han att han ville uppmärksamma Eksjö Folkets park genom att rensa upp bergknallen och att en ljuskägla skulle riktas mot berget.

Kulturchefen Thomas Hanzén ställde sig då positiv till förslaget och nu har det blivit verklighet.

Folkets park låg där förskolan Blåsippan ligger i dag. Jan Engdahl berättar att det fanns tre dansbanor. Vid valborgsmässoafton brukade en eld tändas för att fira säsongens första danskväll.

– Vi räfsade ihop allting till brasan under våren, de som var med och hjälpte till fick en fribiljett för hela säsongen. Det brukade samlas väldigt mycket folk, säger Jan Engdahl, initiativtagare till att Folkets park nu uppmärksammas.

Parken brändes ner

Föreningen bildades 1920 och fanns kvar till 1971. I parken fanns det tre dansbanor. Två som Jan Engdahl beskriver som gamla dansbanorna och en modernare.

– De äldre gubbarna gick alltid ner till den gamla dansbanan. Tjejerna som tyckte om att dansa gick ner dit, för där fick de dansa gammeldans. De yngre killarna kunde inte det, de var i stället på den moderna dansbanan.

Ett år var det över 50 000 besökare på en säsong. Några av artisterna som uppträtt genom åren är Hep stars, Lill-Babs, Thore Skogman, Alice Babs och Sven-Ingvars.

– 1971 brändes parken ner. Det var en skrothandlare som tog hand om det och tänkte bränna lite, men det skenade iväg. Brandkåren fick komma hit, men parken skulle ändå rivas, berättar Engdahl.

Skylt vid bron

Vid Blåsippevägen och den lilla bergknallen finns det nu en informationsskylt om Eksjö Folkets park. En ljuskägla sitter också uppe som belyser skylten och området.

Har folk koll på att Folkets park har funnits här tror du?

– Jag vet inte, kanske den äldre generationen. Inte den yngre. Det är lite därför man vill visa upp det på det här sättet. Det här är ett stycke kulturhistoria, säger Thomas Hanzén.

En annan informationsskylt har satts upp i Mariannelund, vid tempelbron i Herrgårdsparken.

– Ann-Marie Johansson skickade in en text till kulturavdelningen förra året. Vi tyckte det var ett bra förslag och att det är viktigt att bevara kulturhistorien i hela kommunen, säger Hanzén.