Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Året var 1971: Kvinnlig idrottare vann barnsäng och Höreda fick en hjältinna

För 50 år sedan, i maj 1971, ryckte Nässjö allt närmare makarna Wennerholms lilla stuga. En barnsäng ansågs som passande förstapris för en kvinnlig orienterare och i Höreda räddade en sexårig flicka grannpojken från att drunkna.

Nässjö: Runa och Hilding Wennerholm i Nässjö bodde inte längre i ensamma och allena i sin stuga på landet. Nu hade de fått stadsbebyggelse in på knutarna men bodde kvar med hönsen och katterna. Så länge de orkade äta gröt ville båda två bo kvar, sa de. Trots att stugan, som hamnat i slutet av Mellangatan, stod lite på trekvart, att golvet i finrummet lutade betänkligt och fotogenkaminen var enda värmekällan. Runa hade just plockat tio kilo nässlor och sålt till ett ålderdomshem för välkomna 100 kronor.

Paret närmade sig 70-årsåldern och hade slutat med kor bara några år tidigare. Hilding som tidigare jobbat på stolfabriken, haft hästskjuts och sålt blommor var en hejare på elorgel och spelade gärna Blott en dag på den. Runa var glad över att numera ha både tvättmaskin och frys. Så bekvämt hade hon aldrig haft det. På kvällarna tittade de på vilda västern-filmer och deckare på tv:n när inte favoritprogrammet Naturmagasinet sändes.

Martin Seth i Dalskog, i Barkeryd i Nässjö kommun, använde fortfarande häst i sitt småjordbruk. Det hade han gjort i 55 år och nu var han 68 år fyllda. Han beklagade att hästkarlarnas släkte nu var i utdöende.

Fabriken Kuttern i Norrboda i Nässjö var en handikappvänlig fabrik. Det slogs fast sedan fabrikens personal använt sitt tekniska kunnande till att tillverka flexibla inredningsdetaljer som gjorde det lättare för rörelsehindrade att leva. Fabriken levererade nu till de 280 lägenheter som byggdes av Stiftelsens Fokus för pengar som samlats in under Röda fjädern-insamlingen 1965.

Vetlanda: Folkskolläraren Margareta Larsson, Vetlanda OK, vann klassen damer B vid en stor orienteringstävling vid Vena hembygdspark. Förstapriset var en barnsäng, vilket gjorde den då helt nygifta 26-åriga (och mycket söta – noterade sportreportern) Vetlandaläraren glad. Undrar vad en kvinnlig orienterare skulle sagt om en sådant vinst nu 50 år senare?

I Landsbro tillverkade Landsbro pressgjuteri AB en fenomenal och revolutionerande karmskruv som skruvade upp produktionen i fabriken rejält.

16 kilo prinskorv stals från Holsby skola i Vetlanda kommun. Skollokalerna hade genomsökts noga under en lördagsnatt men tjuvarna hade inte kommit över några pengar. I stället nöjde de sig med prinskorven de hittade i frysboxen i bespisningen.

Eksjö: Sexåriga Höredaflickan Susanne Rehn räddade sin fyraårige lekkamrat Stefan Yngvesson från att drunkna efter att han råkat falla i en vattenfylld och nära meterdjup källa medan de lekte i grannskapet. Susanne berättade att hon sett hur Stefan föll med huvudet före ner i vattnet och försvann under ytan för ett ögonblick. Några äldre pojkar hade sumpat fiskar i hålet och de småfirrarna var de båda lekkompisarna förstås nyfikna på.

Eksjö SMU hade just tagit över Mosshemmet som skulle bli föreningens nya sommarhem efter att det tidigare sommarhemmet i Brudbadet fått lämnas när det nya villaområdet skulle byggas

Polisens åttamiljonersbygge av ett nytt polishus skulle påbörjas efter sommaren i Eksjö.

Lena Wisborg från Sollentuna presenterades som Emil i Lönnebergas lillasyster Ida när den första sommarinspelningen satte igång i Mariannelund. Filmsommaren skulle nu pågå ända fram till 7 september på orten.

Höglandet: Framtiden var oviss och möjligheterna att få kvalificerat arbete efter avslutade studier var starkt begränsade. Det tycktes i alla fall vara den allmänna meningen bland de småländska studenterna vid Lunds universitet 1971.

Alla studenter gillade inte att de numera var tvungna att läsa i en viss takt utan kallade det för ekorrhjul. Möjligheten att få en mysig studentlya i Lund var begränsade, klagade studenterna. I stället skyfflades de ut till stora ghettoliknande områden utanför stan, hette det. Detta framkom när tidningen tog ett snack om studentlivet med några lokala ungdomar som just då läste i Lund.

Fyra (!) sidor gick åt i tisdagstidningen efter annandag pingst (som ännu fanns kvar som röd dag i almanackan) för att rymma alla pingstaftons brudpar, hela 17 stycken, och därtill förlovningar och lysningsannonserna inför nästa bröllopsvåg – som skulle komma under midsommarhelgen.