Det är en mässa som arrangeras parallellt med Gothenburg Horse Show i Scandinavium.

– Det är första gången som jag rider i EuroHorse och det här blir det största som jag gjort. Jag börjar bli lite nervös, medger Åsa Strandberg.

På torsdag är det dags att ge sig upp på scenen i mässans A-hall och Åsa ska rida med sin islandshäst, tolvårige hingsten Omur Frá Kirkjuserjuhjaleigu (det längsta gårdsnamnet på Island).

Åsa Strandberg var på plats även förra året i EuroHorse, men då var hon med som representant för det isländska företaget Hriminir.

I år ska hon uppvisningsrida tillsammans med sin isländske tränare Trausti Þór Guðmundsson och ytterligare en elev, Jenny Hedman från Oskarshamn.

De ska visa upp tävlingsgrenen Tölt in Harmony som bygger på de klassiska utbildningsstegen. Det gäller att visa upp en harmonisk lösgjord häst som går i rätt takt och är rytmisk, samt har en naturlig framåtbjudning och schwung.

– Vi kör fem föreställningar från torsdag till söndag och det här är en fin chans att få visa upp oss och vad vi kan. Dels Omur som avelshingst, men framförallt handlar det här om möjligheten att få visa upp mig själv och mina kunskaper, säger Åsa, som anlitas som instruktör och ridlärare i Berlin och på flera orter i Sverige.

Islandshästen Omar kom till Sverige i december 2015 och det är Åsas tränare som lagt grunderna i träningen och även fött upp hästen.

De skulle ha kvalat till SM förra året, men en olycka satte stopp för planerna.

– Jag slog sönder korsbandet och var borta från maj till oktober. Jag är ju van att träna flera timmar varje dag och självklart ligger jag efter. Jag har jobbat hårt för att komma tillbaka efter skadan.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Målet är att rida SM i år. Det är ett tufft mål, men jag hoppas att det ska vara vårt år i år, säger Åsa Strandberg.