I lördags uppmanade Aneby Miljö & Vatten, Amaq, de boende i Sunhult att koka sitt dricksvatten samt det som ska användas till livsmedel. Det var efter upptäckten att det finns bakterier i vattnet.

Det handlar om den så kallade E-koliebakterien, som kan orsaka magsjuka. Det är fortfarande oklart varför just ledningarna i Sunhult har drabbats.

Cirka 115 hushåll i samhället är påverkade av det förorenade vattnet. Amaq har sedan upptäckten arbetat med att spola ledningarna rena.

Nya prover

I måndags togs en andra omgång prover på vattnet. På onsdagen kom svaret på analysen.

– Det visar att dricksvattnet i Sunhult fortfarande är påverkat av bakterier, säger Amaqs vd Björn Stendal. Han fortsätter:

– Vi arbetar för fullt med att spola ledningarna och vår personal gör ett jättebra jobb. Vi tror att vi kan få bort de sista bakterierna, men måste förstås bli 100-procentigt säkra innan vi släpper på våra rekommendationer.

Nya prover togs på onsdagen. Björn Stendal räknar med att få svar på dem på fredag. Fortfarande gäller uppmaningen till Sunhultsborna att koka det vatten som ska användas till livsmedel.

– Men det går att tvätta sig och duscha i det.

Tankar finns

Sedan i lördags finns dricksvattentankar utplacerade på sex platser i samhället. Björn Stendal har inte koll på hur stor åtgången är.

– Men det jag vet är att vi ser till att det hela tiden finns vatten i tankarna.

Amaqs vd kan konstatera att Sunhultsborna verkar vara ett tåligt släkte. Bolaget har inte tagit emot många klagomål.

– Men självklart förstår vi att det ställer till en del problem när vattnet måste kokas.

Till sist en liten notering om den allmänna vattenkonsumtionen i Sverige. Varje person förbrukar normalt 160 liter per dygn, varav 10 liter dricks och används till matlagning.