Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankens beslut upprör SPF i Ydre: "Vi förväntar oss en snabb lösning"

SPF Seniorerna reagerar starkt mot Kinda-Ydre Sparbanks abrupta beslut att inte längre hantera kontanter på kontoret i Österbymo. – Detta blir jättekrångligt, både för föreningen och dess medlemmar och vi förväntar oss att banken snabbt löser det här, säger föreningens sekreterare Bo Sundström.

Förra måndagen slutade bankkontoret i Österbymo med kontanthantering för sina kunder, detta skedde med omedelbar verkan.

Den utlösande faktorn var det tungt väpnade rånet i Åtvidaberg den 26 oktober.

Beslutet upprör SPF Seniorerna i Ydre som ser stora problem både för föreningen och för sina 350 medlemmar.

– För oss är det här väldigt viktigt då många av våra medlemmar inte har annat än kontanter. Det går att ta ut pengar i bankomater men alla känner sig inte bekväma med det. Dessutom går det varken att växla eller sätta in pengar, säger Ingemar Ericsson, kassör i SPF.

– Vi har många aktiviteter där det nästan uteslutande förekommer kontanthantering. Det handlar bland annat om inträdesavgifterna för månadssammanträdena, lotteri- och Bingolottoförsäljning. Omsättningsmässigt är vi som ett mindre företag, så det är ganska stora summor det handlar om, säger Ingemar Ericsson.

Enligt bankens beslut hänvisas kunderna till banken i Kisa där man även i fortsättningen kommer att hantera kontanter.

– Det är inget bra alternativ för oss. Det är fyra mil till Kisa, enkel väg. Det finns ingen kollektivtrafik och många av våra medlemmar har inte bil. Det är ingen hållbar lösning, säger Bo Sundström och fortsätter:

– Det finns hundra föreningar i Ydre och det borde innebära hundra kassörer. Tydligen har banken en lösning för företagen, det borde inte vara omöjligt att göra samma sak för föreningarna.

– Jag tycker att det är svagt av banken att inte informera oss i god tid innan man tar ett sådant beslut. De skjuter dessutom över rånrisken till alla kassörerna i föreningarna, säger Bo Sundström.

På tisdag ska SPF träffa representanter från banken. Föreningen hoppas på en snar lösning.

– Vår förhoppning är att banken snabbt kommer med en åtgärd som fungerar för oss, våra medlemmar och andra föreningar. Det kan inte vara så svårt, avslutar Bo Sundström.