Föräldrar ska kunna räkna med att få en trygg och säker förlossning. Men det kan inte garanteras i sommar det finns risk att barnmorskor inte kommer att hinna med att övervaka alla våra patienter.

– Saker kan hända fort och mycket kan hända samtidigt. Vi kan ju inte flytta ihop födande kvinnor i samma rum.

Relaterat till artikeln

Press att ställa upp

Barnmorskan säger att det hon berättar om; frustration, känsla av stress och otillräcklighet, oro för att begå misstag, delas av alla barnmorskor. Men alla vill inte säga något och trycket är hårt om att personal ska ställa upp.

– Det gör vi ju hela tiden, hela året. Men på sommaren vill vi också ha ledigt och inte känna oss tvingade att ta extra pass för att slippa bli beordrade när det absolut inte passar.

Kanske inte orkar

– Jag älskar mitt jobb och skulle inte kunna tänka mig något annat. Men nu tänker jag att är det så här det ska vara så kommer jag inte att orka.

LÄS MER: Barnmorskans öppna brev – ord för ord

LÄS MER: Vården halveras nästan i sommar

Många barnmorskor har slutat inom regionen och även läkare, och de har valt att gå till privat verksamhet och andra yrken, berättar barnmorskan.

Ser faror

– Vi mår dåligt och ser farorna för kvinnorna, vad än ledningen säger. Att föda på annat sjukhus, där det finns plats, är en lösning för att det bli en bättre vård där det finns ledig kapacitet. Men det kommer ju akuta situationer också, när de inte hinner eller det finns plats på något närliggande sjukhus.

Relaterat till artikeln