Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB-krisen: Det är beklämmande att ingen har lyssnat på oss

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

En av grundarna till facebookgruppen BB-marschen Jönköping 2.0 är djupt provocerad över att barnmorskebristen på Ryhov är akut även den här sommaren.

LÄS MER: BB-krisen i Jönköping: Mammor tvingas föda där det finns plats

LÄS MER: Så mycket tjänar läkarna i Jönköping – se hela listan

LÄS MER: Så mycket tjänar sjuksköterskorna på Ryhov – här har de högst löner

Förra sommaren gick vi kvinna ur huse runt om i landet för att tillsammans lyfta våra röster mot den pågående krisen inom den svenska förlossningsvården. I Jönköping startades Facebook-gruppen ”BB-marschen Jönköping 2.0” och vi som grundare träffade regionråd Mia Frisk för samtal.

Men nu, inte ens ett år efter marschen, trots mer pengar från staten och regionen, får vi åter höra att samma situation hotar. Sommaren borde inte komma som en överraskning (inte våra andra storhelger heller för den delen)?!

Det är oerhört beklämmande och provocerande att inse att ingen har lyssnat på oss. Ingen har brytt sig om att aktivt och praktiskt visa att förlossningsvården är viktig och värd att satsas på. Gissningsvis finns det en anledning till att barnmorskeutbildningar existerar. Kanske för att arbetet i vårdkedjan mödravård-förlossning-eftervård kräver särskild kompetens? Barnmorskor är inte utbytbara!

Under tiden på BB har man frågor relaterade till amning, frågor kring det FRISKA barnet och dess skötsel, amning igen, kring bäckenbotten post partum och psykisk hälsa efter den påfrestning som en förlossning innebär. Nämnde vi förresten frågor kring korrekt tag vid amning? Detta behövs barnmorskor till. Vi vill kunna känna oss trygga inför våra förlossningar! Året om! Det gör vi inte idag! Barnmorskebristen är ingen nyhet, men kan man få ett helt sjukhus att gå runt borde det inte vara särskilt svårt att stoppa barnmorskeflykten.

Ett hett tips är att lyssna på vad barnmorskor säger att de behöver; mer personal (inte bara nya förlossningsrum utan att tillsätta ytterligare personal). Ett annat tips kan vara att lyssna på oss födande och småbarnsföräldrar. Tyvärr verkar det som om ni helt låtit bli att göra detta.

Situationen i förlossningsvården är mycket större än frågan kring sommarplaneringen. Vi återkommer gärna till er rörande frågor om en sammanhängande vårdkedja, ordentlig och utökad eftervård, patientinflytande, en barnmorska per födande med mera. Men vi väntar med det för att låta er fokusera på att LÖSA situationen inför sommaren. Det talas ofta fint om en jämlik vård. Sommarplaneringen för förlossningsvården är ett praktexempel på hur långt vi har kvar dit.

Att man får olika personaltäthet och kompetens i förlossningens vårdkedja beroende av när på året man ska föda är oacceptabelt.

Det är underligt att människan kunde gå på månen för 60 år sedan men att det fortfarande verkar omöjligt att bistå med en trygg, säker och förtroendeingivande förlossningsvård i dagens Sverige.

Innan detta uppfylls undanbeder vi oss å det bestämdaste eventuella föreläsningar om hur bra svensk förlossningsvård är jämfört med andra länders, eller om ”faran” med att ”skrämma upp gravida och kvinnor”. Vi är tänkande individer och kapabla till att hantera korrekt information, precis som alla andra patientgrupper.

Nu får det vara NOG. Nu får ni lyssna på oss och agera som om ni också HÖRT vad vi säger.

Emily Wallstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel