Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB-krisen i Jönköping: Mammor kan få föda i Eksjö

Bristen på barnmorskor i sommar gör att föräldrar får räkna med att föda sina barn på det sjukhus där det för dagen finns plats. Regionen öppnar nu för att ta in hyrpersonal men den egna personalen får inte extra pengar för att skjuta på sin egen semester.

LÄS MER: Så mycket tjänar läkarna i Jönköping – se hela listan

Bristen på barnmorskor kvarstår och trots att ledningen minskat bemanningen är 80 arbetspass fortfarande inte tillsatta mellan slutet av juni och mitten av augusti.

När Jönköpings Barnmorskesällskap slog larm nyligen saknade 130 arbetspass barnmorskor bemanningen var då mer än halverad under den tiden.

Förväntas ställa upp

Ledningen fick två konkreta förslag till lösning. Ett är att ge den egna personalen samma ersättning som förra sommaren, det vill säga tio tusen kronor extra per vecka för att skjuta på sin semester.

– Vi förväntas ställa upp och det gör vi ju hela året för att lösa bemanningen. Om vi ska ställa upp även under sommaren och lösa personalbristen anser vi att det behövs en morot för det, säger Erica Solheim, ordförande i barnmorskesällskapet.

Andra sjukhus

Det andra förslaget är att stänga hälften av antalet vårdplatser, förlossning och BB. Det skulle betyda att en stor grupp blivande föräldrar måste hänvisas till andra sjukhus när barnen ska födas.

– Barnmorskebristen är ju likadan överallt så var ska de hänvisas? frågar barnmorskorna.

De ifrågasätter om den högsta ledningen tar hänsyn till patientsäkerhet, patientcentrerad och jämlik vård i sommarplaneringen.

Högre belastning

– Det går inte att täcka upp för erfarna barnmorskor med annan kompetens. Man tar in studerande och nyexaminerade och det ställer högra krav på ordinarie personal som får ökat ansvar och högre arbetsbelastning.

Förra året löste sig bemanningen med egen personal genom erbjudandet om extra ersättning. Sju barn rapporteras ha fått födas på annat sjukhus än Ryhov.

Säker vård

Sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson är ansvarig för förlossningsverksamheten i hela länet. Han säger att föräldrar alltid informeras om att de kan få föda sitt barn på ett annat sjukhus än det som ligger närmast.

– När det gäller patientsäkerheten bedömer vi att den är säkrad utifrån den planering som vi lagt. Barnmorskor ska finnas på förlossningen, medan andra, till exempel sjuksköterskor, kan finnas på mottagning och vårdavdelning, säger han.

Får lösa det själva

Efter barnmorskornas larm hölls ett möte där det beslutades att en arbetsgrupp med ledning och medarbetare ska fortsätta arbeta med sommarbemanningen. Gruppen ska återkomma med besked om hur de återstående luckorna ska lösas.

Men några extra pengar utöver avtalets allmänna bestämmelser blir det inte till barnmorskorna.

Hyrpersonal

– Nej, vi ska inte använda sommarersättning. Däremot kan det bli aktuellt att anlita inhyrd personal i Jönköping. Det har man sagt nej till i Värnamo där man hellre vill lösa det själva medan man redan delvis jobbar med inhyrd personal i Eksjö, säger Kjell Ivarsson.