Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat fall av covid-19 på äldreboende i Vetlanda – kommunen väljer att gå ut med coronasiffror

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Nu väljer Vetlanda kommun, som tidigare inte har velat kommentera smittoläget, att gå ut med att det finns bekräftade fall av covid-19 inom dess verksamhet. Vilka boenden eller hemtjänstgrupper det rör sig om kommer man däremot inte att gå ut med.

Sedan den 1 april har kommunen inte velat redovisa om det finns bekräftad smitta inom kommunens verksamhet. Kommunen har hänvisat till patientsekretess, det vill säga att om informationen kom ut fanns risk att avslöja en patients identitet.

Nu byter kommunen strategi och öppnar upp gällande smittoläget inom äldrevården. Kommunen berättar att det sedan i slutet av förra veckan finns ett fall av covid-19 på ett särskilt boende i kommunen där en äldre person har bekräftats smittad.

Det finns även ett fall inom hemtjänsten och har så funnits sedan ungefär en och en halv vecka tillbaka. En person vårdas även på kommunens covid-19-enhet på Bäckagården.

– Vi har haft något mer fall, men inte som vi har hemma. Ibland behöver de här personerna sjukhusvård och då hamnar man på sjukhuset, säger Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Kommundirektör Magnus Färjhage inleder med att han vill ge en stor eloge till personalen.

– Det beror på bra arbete och kanske också en stor del tur att vi inte har fått in smittan tidigare. Nu har vi det och det går inte att helt skydda sig, för man har andra kontakter och måste ha det. Det är inget konstigt med det, men jag vill säga att man har gjort ett riktigt bra arbete och gör det fortfarande, säger Magnus Färjhage.

Oklart om avlidna

Helen Karlsson berättar att Vetlanda, jämfört med andra kommuner, har haft det väldigt lugnt gällande antalet smittade inom äldrevården. När det kommer till om någon har avlidit av sjukdomen vill inte kommunen kommentera detta.

– Det tror jag egentligen att vi vill passa på den frågan, för det blir väldigt komplicerat, när är man död hos oss, om man säger så, och när har man dött på sjukhuset, och vad är det för siffra egentligen? Här är det ändå utifrån ett smittläge och försiktighet som jag tycker rapporteringen är relevant, säger Magnus Färjhage.

Jag tänker på om det är någon från kommunens verksamhet som har avlidit?

– Det vågar jag inte svara på. Jag får rapport när vi har provtagning och när vi har fastställd smitta, plus när vi har smittspårning, svarar Helen Karlsson.

Inte all personal får testas

Även personal inom kommunens äldreomsorg har testats positivt för covid-19. Totalt handlar det om tre personer som vid provtagning konstaterats smittade. Men det kan vara fler anställda som är eller har varit sjuka i covid-19, men som inte har fått det bekräftat. Det finns nämligen strikta riktlinjer för när personal får provtas.

– Man ska arbeta inom vård- och omsorg, sedan ska enheten ha svårt med bemanningen, och den som lämnar prov ska vara på bättringsvägen. Man ska nästan vara frisk för att lämna prov. Sedan ska också verksamheten som man arbetar inom ha behov av personal inom två till tre arbetsdagar, berättar Helen Karlsson.

I första hand läggs alltså fokus på att provta patienter och brukare. Om det råder personalbrist kan en anställd som varit sjuk testas, men kommunen hävdar att de inte har behövt göra det i så stor utsträckning.

– Det är alltså inte vem som helst som får testas, utan smittskyddsenheten säger att du ska stanna hemma tills du har två dagar symptomfrihet, sedan är man frisk. Är man fortfarande lite hostig eller snuvig kan områdeschefen kontakta smittskydd eller infektionskliniken om det skulle vara kris med personal, säger Helen Karlsson.

Magnus Färjahge konstaterar att på grund av dessa riktlinjer har kommunen inget grepp om siffran när det kommer till smittad personal.

– Det kan naturligtvis vara fler.

Gav ingen rättvis bild

Kommunen har fått många frågor till sig gällande smittoläget. Det berättar kommunikationschef Annelie Jönsson.

– Till 95 procent handlar det om hur många smittade det är, frågorna kommer både från allmänheten och från media. Det är väldigt många enkäter som vi ska besvara kring detta, därför har vi bedömt att vi ska tala om hur det ligger till, men inte på en sådan nivå att vi strider mot patientsekretessen, säger hon.

Att kommunen tidigare valt att inte kommentera frågor om antalet smittade handlar enligt Färjhage bland annat om att det kommit rekommendationer om att inte prata om det, liksom att det låga antalet smittade skulle kunna orsaka en falsk trygghet.

– Vi har gått på rekommendationerna att inte prata så mycket om detta och att det inte skulle ha gett rätt bild av hur det ser ut, för smittan finns i samhället och man ska vara aktsam. Om vi säger att vi inte har någon smitta kan det ge fel bild av hur det faktiskt är. Nu har vi något att tala om och då gör vi det, säger Magnus Färjhage.

Tidigare har ni hänvisat till patientsekretess och därför inte velat kommentera smittade, hur har det förändrats?

– Det har egentligen inte förändrats någonting, men vi har gjort bedömningen att det inte har varit relevant att prata om det finns på boenden eller inte, och utifrån att vi inte har ett bra grepp om läget, det ger ingen bra information om helheten. Sedan har vi följt mediediskussionen och just förändringen, som vi sa att nu har vi smitta inne på ett av våra särskilda boenden och då tycker vi att det finns något att rapportera om och ändra vår strategi, säger Magnus Färjhage

Gäller enbart äldrevården

Annelie Jönsson vill betona att siffrorna om få fall inom äldreomsorgen ändå ska tas på allvar och att människor fortsatt måste vara försiktiga.

– Det ger ingen bild av hur det ser ut i samhället, där är smittan större på grund av att få testas, säger hon.

När det kommer till kommunens andra verksamheter, som till exempel skolan, ger kommunen inga uppgifter om smittoläget.

– Denna information vi går ut med gäller bara omsorgen, för det är bara där vi provtar. När det gäller våra andra verksamheter är grunden att är du sjuk så är du hemma och är du på jobbet eller i skolan så är du frisk. Där ska vi inte ha några sjuka. Där provtas det inte så där vet vi heller inte hur läget är, säger Magnus Färjhage.