Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet – Vetlandafesten ställs in: ”Man har gått lite som på nålar”

Det blir ingen Vetlandafest och ingen Lena Philipsson på Stortorget i år. Orsaken är coronapandemin och att det inte går att samla tusentals åskådare.

— Vi kan inte genomföra Vetlandafesten den 14 och 15 augusti. Siktet är inställt på nästa år och förhoppningsvis är Lena Philipsson med oss då, säger kommunens kultursekreterare Ann-Marie Forsberg.

Från början skulle Vetlandafesten likt tradition ha genomförts kommande helg, men sköts med anledning av smittorisken fram till mitten av augusti. Nu blir det ingen fest då heller.

— Det var ingenting att tveka på. Vi kommer inte att kunna vara 5 000 - 6 000 personer på torget som det varit tidigare. Ingenting pekar åt den riktningen, säger Ann-Marie Forsberg.

— Jag är både lättad och ledsen. Vi är så många som vill göra fest, det är så väldigt många som är engagerade. Massor av Vetlandabor som ställer upp, artister och fina föreningar.

Vad var det som avgjorde att ni tog beslutet?

— Vi har ju följt bestämmelserna som regeringen och folkhälsomyndigheten gått ut med. På presskonferensen idag var det tydligt att förbudet kring folksamlingar inte kommer att förändras under sommaren. Det ska bli en successiv ökning, men att gå från 50 personer den 29 maj till 5 000 personer den 15 augusti... Det finns ingen rimlighet i det.

Ann-Marie Forsberg vill skicka med en signal till föreningar och lokala förmågor att hon gärna vill ha med dem till Vetlandafesten 2021. Siktet är att den ska kunna genomföras i maj nästa år.

— Man har gått lite som på nålar och nu kan man ta ner axlarna lite. Det här beskedet är säkert ingen chock för många, men nu vet de läget.