Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om gemensam nämnd drar ut på tiden – ärendet upp i september igen

Beslut om gemensam överförmyndarnämnd skjuts upp. Beslutsunderlaget ska analyseras för att återredovisas i kommunfullmäktige i september, då beslut ska fattas.

Det finns förslag om att ha en gemensam överförmyndarnämnd på Höglandet, där Eksjö, Aneby, Sävsjö, Nässjö och Vetlandas kommuner ska ingå, med start 1 januari 2019. Det är Höglandsförbundet som har undersökt möjligheterna för att skapa en gemensam överförmyndarnämnd.

Syftet med ett samarbete mellan Höglandskommunerna anses vara att minska sårbarheten, upprätthålla en hög kompetensnivå och skapa en rättssäker och effektiv hantering.

Samtliga kommuner som ska ingå i den gemensamma nämnden har fått i uppdrag att utse en ledamot och ersättare till nämnden. Vetlanda kommun har föreslagits vara värdkommun, där det även ska finnas ett gemensamt kansli. Eksjö kommun har redovisat att det även här finns möjliga lokallösningar.

När ärendet var uppe i kommunfullmäktige i Eksjö var det flera ledamöter som föreslog att ärendet skulle återremitteras för att beslutsunderlaget skulle analyseras, samt tas upp i kommunfullmäktige i september igen. Det var Diana Laitinen Carlsson (S), Lea Petersson (MP), Jonas Nilsson (S), Tomas Erazim (M), Annelie Hägg (C) och Carina Lindström (M), som ställde sig bakom yrkandet på en återremiss.

Beslutet blev att ärendet ska analyseras för att se om det stämmer, och återredovisas i september.

Ärendet har väckt många reaktioner hos Höglandsborna. Tidningen har haft flera insändare i ämnet.

Vid senaste kommunfullmäktige i Aneby var ärendet uppe för diskussion. Det var flera ledamöter som var kritiska till att utredningen saknades i beslutsunderlaget. Det blev votering i ärendet och beslutet blev att avvakta och återuppta ärendet i kommunfullmäktige i september.

LÄS ÄVEN: Beslutet om gemensam nämnd skjuts upp

LÄS ÄVEN: Förstör inte en väl fungerande verksamhet