Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet: Nattjoursersättningen återinförs

Ersättningen för nattjour inom personlig assistans återinförs. Socialdemokraterna fick bifall för sitt förslag när kommunfullmäktige klubbade igenom budgeten på måndagskvällen.

Endast två timmar behövde kommunfullmäktiges ledamöter på måndagen och då fanns ändå den tunga punkten budget på agendan.

Att kommunen brottas med ett prognostiserat underskott har vi skrivit om flera gånger tidigare och vid oktobersammanträdet var det många av ledamöterna som intog talarstolen i samband med att delårsrapporten presenterades och de uttryckte då oro över läget.

Som det ser ut i dag blir underskottet i slutändan minus 10 miljoner kronor.

– När en kommun har ett underskott inträder balanskravet och det betyder att kommunen måste återställa det på tre år, sa ekonomichef Malin Wolf.

LÄS MER: Bildspel: Kommunals medlemmar protesterade mot besparing: ”Ett bra tillfälle”

På måndagskvällen hade ledamöterna två förslag att förhålla sig till. Dels det förslag som röstades igenom av kommunstyrelsen och dels det förslag som Socialdemokraterna lämnat in.

”Sänka löner gör man inte”

Förslagen var väldigt lika, vilket också påpekades från talarstolen. Ett par av skillnaderna var dock att S ville återinföra ersättningen för nattjour inom personlig assistans samt införa ett maxtak på 20 miljoner kronor för inköp av konsulttjänster.

Oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) framhöll att stora utmaningar väntar under mandatperioden.

– Vi ska inte bara se till att kommunen ska flyta, utan vi behöver göra stora investeringar, sa han och tog skolan som främsta exemplet.

Han tillade att det ekonomiska läget gör det svårt att ”göra utsvävningar”, men en sak var han tydlig med:

– Vissa saker gör man inte. Att sänka löner, gör man inte.

– Det knorrade rejält i vissa av leden när det var tal om att frysa våra egna arvoden som politiker. Därför ska vi inte sänka andras löner.

Riksläget påverkar

Kommunalrådet Anders Wilander (M) påpekade svårigheterna i budgetarbetet med tanke på dagens politiska läge på riksplan.

– Vi har inte fått förutsättningar att veta vad för budget vi kan ta, för vi har ingen regering just nu.

– Vi ska ha respekt för, när vi sitter med resultatet för innevarande år, att det kommer att krävas ganska stor samsyn över hur vi ska hantera våra medel.

Sedan drog han faktiskt tillbaka det förslag som kommunstyrelsen röstat för.

– Vi tänker inte bråka om siffrorna utan jag säger faktiskt ja till Socialdemokraternas förslag, sa han sedan.

Detta innebar bland annat att Wilander biföll de 1,5 miljonerna som S vill tillföra socialnämnden så att nattjoursersättningen inom personlig assistans kan återinföras (ersättningen drogs tidigare i år tillbaka som en besparingsåtgärd).

Även Leif Andersson (C) yrkade bifall till S-förslaget. Han belyste hur viktigt det är med enighet samt att det kommer att krävas besparingar.

– Det är inga roliga beslut att ta, men när man måste dra ner så måste man göra det på så rättvisa villkor som möjligt.

”Ett magert år”

Bifallskören fortsatte med Erik Nygårds (L):

– Genom att säga ja träffar vi en bred uppgörelse.

– Det kommer att bli ett magert år och då är det bra att vi kan vara överens över blockgränsen.

Susanne Schöblom (V) menade att den ansträngda ekonomin är något som alliansen bäddat för under många år och hon ifrågasatte bland annat att inte skattehöjningen kommit på tal tidigare.

Thorbjörn Johansson (SD) framförde att även Sverigedemokraterna yrkade bifall till Socialdemokraternas förslag.

– Förslaget ligger nära det vi tycker själva. Vi har inte gjort någon egen budget för utrymmet är väldigt litet och den hade inte skiljt så mycket från budgeten som S lagt.

Kristdemokraternas Jimmy Rydé yrkade också bifall till S och sa att partiet kommer att följa budgetprocessen noga framöver.

– Vi hoppas på mer pengar från staten när det väl blir ordning i Stockholm. De flesta har lovat kommunerna en hel del nya pengar.

Det blev Socialdemokraternas förslag som röstades igenom och efter att nya ordföranden Jennie Saxfeldt slagit klubban i bordet jublades det i fullmäktigesalen.