Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilder med den smarta telefonen

I dag, lördag, öppnar Jerker Anderssons utställning Phone Diary på Eksjö Museum. Den prisbelönade fotografen visar bilder som alla är tagna med kameran i hans telefon. – Vilken är den bästa kameran? Det är den du har med dig, säger han.

I fem år har Göteborgsbaserade fotografen Jerker Andersson fört ett slags bilddagbok. Han har fotograferat allt i sin omgivning och använt kameran i hans smartphone.

– Kameran är som en berättare, bilden är ett verktyg för att visa olika saker, säger Jerker Andersson.

Att arbeta med mobilkameran är omedelbart och spontant. Det är också ett sätt att vara närvarande i nuet.

– Det är skönt att stanna upp. Man är i tillvaron. Då kommer lusten att fotografera, säger han.

Utställningen Phone Diary, eller "telefondagbok", har visats i flera olika städer. Nya bilder tillkommer och utställningen förändras. Denna gång har Jerker Andersson tagit flera bilder i Eksjö.

Hans fotokonst är vackert återgiven i svartvitt och i en kvadratisk form som påminner om klassisk fototeknik.

– Jag är ju skolad analogt. Det här är befriande, det är ett sätt för mig att hitta tillbaka till mitt fotografiska ursprung.

I sitt arbete som fotograf får han uppdrag som i vanliga fall går ut på att porträttera människor. I Phone Diary är däremot människor väldigt sällsynta. Jerker Andersson riktar blicken mot detaljer och miljöer, som skuggan av ett träd som faller över en husfasad.

Jerker Andersson berättar att det finns över en miljard smarta telefoner i världen. Människor tar osannolika 1,3 triljoner bilder. Bilden finns överallt, men det är inte alltid vi tar oss tid för att verkligen se.

Senare i höst kommer Jerker Andersson tillbaka till Eksjö för ett projekt med elever från Prästängsskolan. Han vill uppmuntra dem att observera sin omgivning och fotografera.

– Det handlar om vilken blick du har. Vänd dig om 180 grader, titta uppåt eller nedåt. Det är bara att stanna upp och se.