Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Osbeck köpte centralt ruckel – blev nya drömvillan

Artikel 1 av 3
Hemma hos
Visa alla artiklar

Det gick knappt att se villan från vägen för all vegetation. Men däremot kunde Mats och Catherine Osbeck se potentialen i den förfallna kåken och tomten – ett stenkast från Svartån.
– Man kan aldrig renovera ett läge, men man kan renovera ett hus, konstaterar Mats Osbeck, som fick en oväntad och tuff start.

Mats är läkare, samt utvecklingsledare och läkarstrateg för vårdcentralerna Bra Liv. Catherine är kontorschef på baks och co i Tranås.

Tillsammans delar de, bland annat, ett stort intresse för renovering, inredning och att bevara, vilket fick sin början när familjen köpte och restaurerade Saluboden i Säbydal på 1980-talet.

Ett eget hus byggdes även bakom längan, där Mats tidigare drev en reklamfirma. År 2007 flyttar familjen Osbeck in till Tranås och Snickaregatan, och senare Höggatan och den gamla pastorsbostaden.

Paret Osbeck ville egentligen inte flytta mer. De var mer än nöjda med villan på Höggatan.

Men så kom huset på Norra Storgatan ut till försäljning.

– Vi såg huset från varsitt håll. ”Köp det”, sa jag till Mats. Sedan kom han till mig någon dag senare: ”menade du verkligen det du sa?”, minns Catherine och Mats brister ut i skratt.

– Vi tyckte ju att huset på Höggatan var det bästa. Men nu tycker vi verkligen att det här är det.

Huset med stort H ligger alltså på Norra Storgatan, alldeles intill den porlande Svartån. Fastigheten finns omnämnd under tidigt 1900-tal och renoverades och byggdes till år 1965 av källarmästare Viklund, men tilläts att förfalla de senaste 10-15 åren.

– Jag hade knappt noterat det här huset, det var så igenvuxet. Det var som att komma in i hobbitarnas värld, berättar Mats.

Huset, som ligger i kvarteret Sågaren, nära vårdcentralen, var i ett så pass dåligt skick att dess förvaltare var tvungen att först investera tusentals kronor fastigheten – innan det ens var på tal att bjuda in till visning.

– Men det var ju inte fint för det, säger Catherine och skakar på huvudet.

Intresset blev dock stort med två-tre visningar och ett 50-tal spekulanter. Budgivningen stannade på strax över miljonen och paret Osbeck kunde äntligen påbörja sin renovering.

Men inte så som de först hade tänkt.

Mats, som verkligen sett fram emot att förverkliga sina idéer med huset, råkade ut för en svår komplikation efter en akut ögonoperation i samband med husköpet hösten 2018.

62 läkarbesök och åtta operationer senare gick inte hans vänstra öga att rädda.

– Så jag har gjort det jag kunnat. Jag hann lyckligtvis rita och planera för hur vi ville ha huset. Så vi fick leja en hel del, förklarar Mats.

– Nåja, du har ändå varit en typ av arbetsledare för det hela, tillägger Catherine.

Mats var sjukskriven på heltid ett tag, i dag till 25 procent.

– Jag har inget djupseende längre och lite grumlingar och det är väldigt uttröttande. Men jag har en förstående arbetsgivare som nyttjar min kompetens väl.

Det mesta behövde göras med huset. Nya vatten– och avloppsledningar krävdes, dränering, el och nytt värmesystem, liksom nya ytskikt, bara för att nämna några åtgärder.

– Allt var dåligt. Vi fick börja från scratch. Det var stopp i varenda rör med rötter från trädgårdens alla växter.

Och trädgården var fin en gång i tiden. Här bodde nämligen en trädgårdsmästare för länge sedan.

– Men det har fått växa fritt på senare år, så mycket har fått stryka med tyvärr.

Två rum i huset har däremot fått behålla några äldre detaljer. Medaljongtapeterna från 60-70-talen, liksom de guldfärgade taklisterna. Här finns även gammal fiskbensparkett bevarad.

– Vi har lyckats behålla mycket av det gamla. Det var viktigt att det gamla skulle möta det nya, men att det ska vara funktionellt.

Osbeck har fått lägga några miljoner på renoveringen och kunde, under hösten 2019, äntligen flytta in i sitt drömhus. Det sista var färdigställt våren 2020.

– Vi har fått väldigt många positiva kommentarer under resans gång och flera har bidragit med gamla bilder och målningar på huset. Vi älskar det här huset och läget.