Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biografen i Vetlanda varnar för bedrägeriförsök

Biograf Saga i Vetlanda och Svenska bio som de ingår i varnar nu för bedrägeriförsök på Facebook. En Facebooksida som utger sig för att vara Svenska bio försökte få tag på kortuppgifter genom en tävling om biobiljetter.

Biografen i Vetlanda varnar för ett bedrägeriförsök med Svenska bio som avsändare där man ska kunna vinna presentkort. Själva bluffen byggde på att de tävlande uppmanades lämna ut sina kortuppgifter för att betala för frakten av biobiljetterna om man vinner.

"Dessvärre pågår det just nu en tävling på Facebook i vårt företagsnamn där man uppges lämna sina kortuppgifter för att få vinsten postad hem. Om ni gjort det rekommenderar banken att man spärrar sitt kort. Vi försöker få stopp på bedragarnas tävling och Facebooksida så snart vi kan," skriver Biograf Saga i Vetlanda på sin sida på Facebook. De andra biograferna i Sverige som ingår i Svenska bio har också lagt upp samma varningsinlägg på sina Facebooksidor.

Även på Svenska bios hemsida varnar man för bedrägeriförsöket och är tydliga med att de inte startat upp den här Facebooksidan eller står bakom tävlingen. Enligt Svenska bio har någon stulit bilder från deras Facebooksida, startat ett egen och dragit igång tävlingen på tisdagskvällen.

– Sidan var helt ny och man kunde se att den bara varit igång några timmar, utöver det såg den fin ut. Tävlingen gick ut på att skriva bio i kommentarsfältet, gilla och dela. Men en tävling måste vara prestationsbaserad, våra tävlingar är alltid det och denna var det inte, säger Suzanna Holmqvist, marknadschef på Svenska bio.

Så fort man upptäckte blufftävlingen gick Svenska bio ut med information i alla sina sociala medier.

– Det första vi försökte göra var att stoppa tävlingen genom att avsluta sidan och få bort inlägget med tävlingen. Sedan gick vi ut och informerade i alla våra sociala medier och stärkte upp vår kundservice, säger Suzanna Holmqvist.

Tävlingen låg ut hela natten till onsdag, men på onsdagsmorgonen stängdes Facebook av bluffsidan. Den låg ute i ungefär ett halv dygn. Svenska bio har även polisanmält bedrägeriförsöket.

Vad de vet är det en person som säger sig ha lämnat ut sina kortuppgifter, som har uppmanats att spärra sitt kort.

– Sedan vet vi inte om fler har drabbats eller om någon blivit av med pengar, vi håller tummarna för att inget blivit det.

Flera företag, som Ica, Ikea och H&M, har drabbats av liknande bedrägeriförsök där någon använt deras företagsnamn i blufftävlingar.

– Det är första gången som vårt företag blir frontat på det här viset. Vi har å andra sidan sett vår branschkollega Filmstaden fått klä skott för liknande bedrägerier och de informerar om det till oss, så på sätt och vis var vi förberedda.

Svenska bio har ibland tävlingar på sina Facebooksidor, men då är de alltid prestationsbaserade och vinnarna ska aldrig behöva betala för frakten.

– Våra tävlingar handlar ofta om att vi fått merchandise från en filmdistributör, som något från Toy story. Vi tar naturligtvis inte betalt för frakten, utan vi vill gärna träffa våra vinnare. Ofta vinner man också biobiljetter så man kan se filmen vi har tävling om, då får man sin vinst vid biobesöket, säger Suzanna Holmqvist och garanterar att Svenska bio aldrig kommer att be om kortuppgifter i tävlingar.