Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blått från Gaza till Ådalen

Hans halvbror Bo tog som ung FN-soldat fotografier av människorna i Gaza. Sextio år senare ställer Janne Björkman ut bilderna i en utställning på Eksjö Museum. Samtidigt utforskar han alla tänkbara nyanser av färgen blå.

Det började med att fotografen Janne Björkman hittade en gammal väska som han ärvt av sin halvbror. I väskan hittade han diabilder som tagits i Gaza där hans halvbror Bo var FN-soldat 1959.

Bo Björkman växte upp i Eksjö.

– Han var något av ett underbarn och spelade fiol. Sedan flyttade han till Lund. Han läste teologi och blev så småningom präst, berättar Janne Björkman.

Bo gick bort på 80-talet. När Janne många år senare såg bilderna från Gaza slogs han den blå färgen som låg som ett skimmer över bilderna.

– Det finns en massa tragik i det fruktansvärt vackra, säger han.

Bo Björkman var uppenbarligen en begåvad fotograf med nyfiken blick. Bilderna från palestinska Gaza visar flyktingläger och taggtråd, men också barnens lek och storslagen natur.

Metod för färg

Janne Björkman intresserar sig mycket för färg. Han går metodiskt till väga och hans färgprover kompletterar broderns fotografier.

– Jag ville fästa blicken vid sidan av det andra, göra något som är mitt eget, säger han.

Han använder färgerna för att skapa mönster i datorn: flätverk där de blå nyanserna möts, som människor eller kulturer möter varandra.

– Jag tycker att det är spännande att upprepa och bygga mönster, att inte veta var man ska hamna, säger Janne Björkman.

Blått som vatten

Utställningen består av två delar, en diptyk. Det är dels bilderna från Gaza, dels bilder tagna från Sandöbron över Ångermanälven i Ådalen.

Janne Björkman har stått på bron och fotograferat vattnet i alla dess skiftande former. Han har sedan tagit ett färgprov och skapat en ram i samma blå färg som finns i centrum av varje bild.

Han utforskar målmedvetet den blå färgens stora variationsrikedom.

- Jag gjorde ett färgprov för att se om vattnet som speglar himmelen har samma färg. Det visade sig att det har den inte alls, säger Janne Björkman.

Utställningen Detta blå Gaza Ådalen visas på Eksjö Museum till den 7 april.