Blodlagren på länets sjukhus sinar och för vissa blodgrupper är bristen till och med akut. De många helgdagarna under våren och en lång influensaperiod då flera blodgivare varit sjuka är anledningen, uppger Region Jönköpings län.

Nu har kallelser skickats till befintliga blodgivare och Region Jönköpings län hoppas att blodbankerna fylls på innan semestrarna.

– Det är jätteviktigt att vi har blod i våra lager. Vi har tre akutsjukhus i länet, vi behöver blod vid akuta händelser och kirurgiska ingrepp men också till våra patienter som har kroniska sjukdomar och behöver transfusioner för att överleva. Varje blodpåse räddar liv, säger Madelaine Andersson.

Den 14 juni är det dessutom internationella blodgivardagen och regionen jobbar då extra med att informera och nå ut till nya blodgivare.

– Och framförallt anordnas den för att uppmärksamma alla våra fantastiska hjältar som lämnar blod, säger Madelaine Andersson.

Just nu finns cirka 8 500 blodgivare registrerade som kontinuerligt lämnar blod i länet. Varje år används i genomsnitt 11 000–12 000 påsar med blod inom sjukvården i Jönköpings län.