Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende i Gripenberg och Linderås vaknade utan vatten

En stor vattenläcka gjorde att boende i Linderås och Gripenberg var utan vatten på söndagsmorgonen. Vid 20-tiden på söndagen var det fortfarande tre hushåll som var utan vatten.

Vid 06-tiden på söndagsmorgonen fick Tranås kommun kännedom om att fastighetsägare i Linderås och Gripenberg var utan vatten. Orsaken var att det gått läck i en huvudledning.

Enligt Thomas Ivarsson, enhetschef på kommunens VA-avdelning, var samtliga invånare i Linderås utan vatten. Drygt hälften av de boende i Gripenberg drabbades också.

Thomas Ivarsson uppskattar att närmare 150 hushåll berördes.

– Vi har lokaliserat läckan till Jönköpingsvägen i Gripenberg och har stängt av vattnet. Hela vägen var i morse underminerad av allt vatten som läckt ut, sa Thomas Ivarsson vid 08-tiden.

Några timmar senare hade kommunen lyckats ringa in det drabbade området. Genom att leda om vattnet via andra ledningar kunde problemet lösas för merparten av de drabbade.

– Vattnet är tillbaka hos alla förutom hos tre fastighetsägare. Det är de hus som ligger närmast läckan som fortfarande är utan vatten, men de är informerade om situationen och vi har kontinuerlig kontakt med dem, sa Thomas Ivarsson.

Vägen grävs upp

Vid 20-tiden på söndagen var de tre hushållen fortsatt utan vatten. De hade istället fått vattendunkar så att de klarar sig över natten till måndagen.

– Vi har lagt ner arbetet för dagen och kommer att fortsätta i morgon (måndag) bitti. Vi måste gräva fram lite mer för att se vad för delar som behöver bytas ut, sa Thomas Ivarsson.

Personal arbetade under söndagen på platsen och en grävmaskin tog bort delar av asfalten på Jönköpingsvägen i Gripenberg – som under dagen var avstängd.

– Vattenledningen ligger på två meters djup och vi ska gå ner och se om det rör sig om en spricka i ledningen eller om den gått av helt och hållet. Det återstår att se hur illa skadan är, sa Thomas Ivarsson.

Räddningstjänsten i Tranås bistod kommunen under morgonen och förmiddagen med en tankbil – och berörda invånare kunde hämta vatten i tank vid bensinstationen i Gripenberg. Enligt räddningstjänstens insatsledare Fredrik Larsson skulle de finnas kvar till klockan 12.30.

– Vi har nio kubik vatten att tillgå, så det bör räcka ett tag, sa Fredrik Larsson.

Noterbart är att vattnet kan vara missfärgat då luft kan ha kommit in i systemet, men det försvinner genom att spola i kranen ett tag.