Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbolag kraftsamlar mot svartkontrakt – det betyder nya lagen

Från och med den 1 oktober är det straffbart att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till för hög hyra.Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem trappar nu upp arbetet mot svartkontrakt, och har redan frigjort fler lägenheter än under hela förra året.

I våras beslutade riksdagen om att kraftigt skärpa lagen för att stävja olovlig andrahandsuthyrning. Inte bara förlorar den som olovligen hyr ut sin bostad i andra hand sitt kontrakt, nu riskerar man också böter eller fängelse. De nya reglerna började gälla den 1 oktober.

Under 2018 kunde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem frigöra 143 lägenheter som hyrdes ut utan tillstånd, och återlämna lägenheterna till bostadskön. Redan i september i år stod det klart att det friställts 145 lägenheter.

I Göteborg fortsätter arbetet mot svarta hyreskontrakt.

– Vi har jobbat aktivt med att försöka motverka det länge, men i samband med den nya lagen har vi gått ut och informerat våra hyresgäster tydligt om vad som gäller, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon, ett av Göteborgs kommunala bostadsbolag.

Tidigare i somras genomförde Malmös kommunala bostadsbolag MKB en större räd mot olovliga andrahandsuthyrningar, där över 150 lägenheter över hela staden kunde lämnas tillbaka till bostadskön.

Att hyra ut en lägenhet i andrahand är tillåtet – men bara i vissa fall. Det kan handla om att provbo med en ny partner eller studera på annan ort, och den som hyr ut måste se till att ha tillstånd från hyresvärden.

Fanny Hällegårdh/TT